Loading...
Teljesítményjelvények

Hegyi csapatok megkülönböztető jelvénye

Széplaki Gábor barátom újabb, rég várt bejegyzése.

A csillagot formázó virágzatú növény, a havasi gyopár 1 800 és 3 000 méteres magasságban, köves hegyi réteken, illetve mészkősziklákon fordul elő leginkább. Ez a növény a szimbóluma az európai magashegységeknek (Alpok, Tátra) és az alpinizmusnak, mely több nemzet (német, osztrák, cseh, svájci, szlovák, szlovén, lengyel, olasz) jelképrendszerében is megtalálható.

A Monarchia hadseregében a havasi gyopár motívumot gallérjelvényként már 1907-ben rendszeresítették a k.k. Landwehr hegyi csapatok számára, azóta ez a különlegesen kiképzett, speciális hegyi alakulatok jelvényének számít.

A gyopár jelvényt a kezdeti időkben két (1909-től: három) tiroli tartományi lövészezred és a k.k. Landwehr 4. (Klagenfurt) gyalogezred, 1911-től a k.k. Landwehr 27. (Laibach) gyalogezred részére rendszeresítették.

Számos korabeli fényképen látható a jelvény viselése, hol galléron, hol sapkán, hol mindkét helyen egyszerre. Ennek az érdekességnek a feloldására a következő megoldást találtam a szakirodalomban:

1914 augusztus 8-án József-Ferdinánd főherceg a k.u.k XIV. hadtest (Insbruck) parancsnokaként az Edelweiss-t adományozta megkülönböztető sapkajelvényként a hadtestének minden tagja számára, amit egy, a közös haderő részére kiadott rendeletben meg is említenek. Ebben a „hadtest tábori jelvénye”-ként szerepel. Ez a tábori jelvény, hét aranyernyővel vaslemezből sajtolt havasi gyopár volt, szár nélkül.

A megkülönböztető jelvényt mindig a sapka bal oldalán viselték és eleinte szigorúan figyeltek arra, hogy a szár nélkül ábrázolt növényt hordják az arra jogosultak. A háború során viszont általánossá vált, hogy a k.k Landwehr hegyi csapatok galléron viselt jelvényét használták a sapkán is, mely szárral hátrafelé volt rögzítve, vagyis a növény virágzata nézett a sapka front részének irányába. Vékony lemezből sajtolt fém változatú jelvényt a legénységi állományúak és az altisztek viselték, a tisztek pedig alapesetben fű-zöld vászonalapra, a hegyi tüzérség esetében pedig vörös posztóalapra hímezve hordták ezeket.

Ebből az következik, hogy a sapkán lévő havasi gyopár jelvény a k.u.k XIV. hadtest (Innsruck) tagját azonosítja, a galléron és sapkán egyszerre viselt jelvény, pedig az ehhez az alakulathoz tartozó k.k. tiroli tartományi lövészek (1917-től: Császárlövészek) tagját. A kizárólag galléron látható Edelweiss-jelvények a Landwehr klagenfurti 4. számú gyalogezred, vagy a 27. számú laibachi gyalogezred (1917-től: k.k. 1. vagy 2. számú hegyi lövészezred) katonáit azonosította, amelyek a k.u.k III. hadtest (Graz) alárendeltségébe tartoztak.

A jelvények beszerzése a központilag kiosztott példányokon kívül egyedileg történt, erről tanúskodik Max Schall bécsi egyenruházati és felszerelés kereskedő 1914/15-ös évben kiadott, gazdagon illusztrált katalógusában található árlista:

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x