Viselési fotók

Légjáró jelvény

A sapkajelvények többségét bárki megvehette. Ez nyilván főleg a patrióta jelvényeknél lehetett tömeges. Kevésbé valószínű, hogy monjuk az 1. huszárezred szép zománcos jelvényét civilek tűzték volna magukra. Tudjuk persze, hogy nem viselési célból, hanem már a háború alatt is gyűjtésre is vettek sok jelvényt. Sőt, az első jelvény árverésekre is sor került, amint azt egy holland árverési katalógusról megtudhattuk.

A viselés persze más műfaj. De ott sem csak az egységek jelvényei jelennek meg a katona sapkákon. Az uralkodói portrék és patrióta jelvények mellett mellett frontjelvények, karácsonyi jelvények és sok más, nem kifejezetten valamelyik csapategységhez kapcsolódó jelvényt láthatunk viselési fotókon. A mostani bejegyzés egy „légjáró” jelvényt mutat be. Pontosabban, nem is a fegyvernemre jellemző egyik jelvényt, hiszen nincsen rajta erre vonatkozó felirat. Sokkal inkább a légjáró eszköz, a repülőgép ábrázolása jellemző erre a kis jelvényre.

A repülőgépeket ábrázoló jelvényekből is többféle készült. Egy részüknél egészen jól fel lehet ismerni a konkrét géptipust. Így például az Etrich-féle Taube vagy Bleriot híres kísérleti repülő szerkezete jól felismerhető jelvényeken. Ezen a viselési fotón láthatóan egy háború alatti konstrukció, együléses vadászgép látszik. Én nem ismertem fel a modellt, túlzottan stilizáltnak tűnik számomra az ábrázolás. A légcsavar például egészen biztosan méret feletti. Nagyon ritka a 4-5 féle repülőgép jelvény viselését ábrázoló fotó. Visszatérve a viselésre, mivel a hadapród paroliján nincsen légjáró fegyvernemi jelzés, szinte biztos, hogy más csapathoz tartozik, mégis ezt a jelvényt viseli.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x