Loading...
Háborús propaganda

Frontpiknik

A parancsnokok egy része kilátogatott a frontra. A látogatások egy szint felett azonban nem voltak mások, mint háborús piknikek. A látogató nem a lövészárkot mustrálta, hanem távolból szemlélődött. A legjobb távcsővel is csak távoli füstfelhőket, robbanásokat láthatott. Mivel pedig a tüzérség lőtávolán kívül maradt, életét, testi épségét nem fenyegette érdemi veszély. Nyilván az uralkodó testi épségére különösen is vigyáztak, ebben nincsen semmi meglepő. De ilyen viszonyok között a frontlátogatás tényleg csak egy kellemes kirándulás lehetett, semmi több.

József főherceg, és talán még néhány magas beosztásban lévő tábornok azért kilátogatott a lövészárkokba is. Egy szolgálati jegy például arról rendelkezik az Isonzo fronton, hogy az ő látogatását megfelelően elő kell készíteni, a látogatott lövészárok szakaszt kőzúzalékkal sármentesíteni kell. Ezeknek a látogatásoknak sem volt szerintem érdemi jelentősége a csapatok vezetése szempontjából. Sokkal inkább szolgáltak lelkesítő propaganda célokat.

A frontlátogatásokat felidéző sapkajelvények is készültek: Károly császár és király a fronton! A bejegyzéshez mellékelt fotó pedig jól mutatja a mindenféle fedezék nélkül irdatlan távolságból szemlélődő uralkodót. A kép felirata szerint a jelenet a Fajti Hriben zajlik, de ez feltehetőleg azért nem így volt, hanem a távolban megfigyelt terepszakasz lehetett talán a Fajti.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x