Fegyverzet

42 cm mozsár

A Nagy Háború sapkajelvényei között többféle is van, amelyik a 42 cm felirattal valamilyen lövegfajtára hivatkozik. Kis nyomozás hamar kideríti, hogy a Monarchia és Németország is fejlesztett ilyen nagy kaliberű lövegtípusokat. A legtöbb jelvény feltehetőleg a német nehéz lövegekre utal vissza. Az itt bemutatott két lövedék-formájú jelvény egyértelműen erre utal.

A német lövegeket nagy sikerrel alkalmazták a belga erődök leküzdésére 1914-ben. Ezek az erődök például Lüttich és Antwerpen mellett állottak. A másik jelvény „dicke Berta” elnevezése pedig a források szerint kifejezetten szintén a német „M-Gerät” (M-eszköz) beceneve volt. Az elnevezés M betűje a német Marine, tengerészet szóra utal. Az eszköz tervezésekor ugyanis elsősorban a háború előtt kifejlesztett dreadnought kategóriájú, erősen páncélozott hajók elleni bevetésre szánták. A löveggel meredek röppályán kilőtt nagyméretű lövedék a csatahajók gyengébben páncélozott fedélzetét kellett, hogy eltalálják és átüssék. A legyártott lövegeket végül mégis inkább a szárazföldön, erődök ellen vetették be. Az eszköz 42,6 tonnát nyomott. Négy részre szétszedve lehetett szállítani motoros vontatókkal. 810 kg súlyú lövedéket tudott kilőni maximum 9300 méter távolságra. 1914-ig kettő készült belőle, a háború folyamán további 10 darab.

A német lövegek mellett a Monarchiában a Skoda löveggyárban is gyártottak 42 cm-es kaliberű lövegeket (M14/16 42 cm Haubitze). Kettőt Pola kikötőjének védelmére szántak. A háború kitörésekor ezek egyike volt már a helyszínen telepítve. Ez az eszköz 360 fokban körben elforgatható lövegtoronyban volt felszerelve.

A löveggyár további hét darabot készített. Ezek lövegtalpakon voltak felállítva és hat darabra (későbbi változatát négy darabban) szétszerelten motoros vontatókkal szállították.

Az egy löveg köré szervezett üteg személyzete meghaladta a 200 főt és a mozgatáshoz 32 teherautót illetve trélert használtak. Tűzgyorsasága meglepően nagy volt, óránként 6-8 lövést lehetett leadni a monstrummal. A sapkajelvények egyike plasztikusan mutatja be a hegyi tájban felállított óriás löveget. A nyitóképen egy 42 cm-s lövedéket formázó levélzárót is láthatunk.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
16 napja

[…] nagy volt a kereslet irántuk. Egy korábbi bejegyzésben néhány 42-es jelvényt már bemutattam (itt). Ez az egyszerűbb lemezjelvény akkor nem szerepelt. Az olaszellenes propaganda képeslapokból is […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x