Különleges egységekViselési fotók

Gépkocsizó csapatok

Széplaki Gábor barátom feltöltése:

A XIX. század  utolsó évtizedétől a motorizáció egyre nagyobb teret hódít a világban. A gépjárművek a XX- század elején már megjelennek a hadgyakorlatokon is. A védkötelesek a kezdeti időkben saját teherautóikkal, automobiljaikkal és motorkerékpárjaikkal vonultak be szolgálatra mozgósítás esetén. 1912 tavaszán került lebonyolításra az első honvédség által megszervezett sofőrtanfolyam. A fémmegmunkálás szakmájában jártas pl: kovács, géplakatos esztergályos stb szakképzettségű bevonulók egy év továbbszolgálat vállalása esetén sofőr képzésben részesültek . A mozgósítások, hadgyakorlatok során használt nagy számú civil járművet mind az osztrák mind pedig a magyar területen Önkéntes Automobil Testületek biztosították.. Az osztrák szervezet a Császári és Királyi Osztrák Önkéntes Automobil Testület (K.K. Österreichischer Freiwilliger Automobilkorps) a magyar  pedig Magyar Királyi Önkéntes Gépkocsizó-testület néven működött.  A monarchiában egyedüliként tányérsapkát, porvédő szemüveget, bőr lábszárvédőt és bőrkabátot rendszeresítettek számukra a tábori barna  színű egyenruhájukhoz. Fegyvernemi jelvényük a szárnyas kormánykerék.

Az önkéntes automobil testületek alkották a gerincét az újonnan felállította műszaki csapatokon belül  felállított közös Gépkocsizó csapatoknak  (K.u.k. Kraftfahrtruppe) egyenruházatuk a háború során nekik is a gyalogság tábori szürke egyenruhájára változott, tányérsapkájukat is a lovassági/gyalogsági tábori sapkára cserélték, fegyvernemi jelvényük viszont megmaradt a szárnyas kormánykerék.

A utólag színezett fotón a gépkocsizó katona  mellén az általános nyolcszögletű gépkocsizó csapat jelvénye látható, mely a Lux-Fotó fényképészeti vállalat (Budapest) által utólagosan kiszínezett fotón arany színt kapott, de így is jól felismerhető. Szépen látható a gallérhajtókán a fegyvernem jelvénye is, mely a mellen viselt jelvény alsó részén is megjelenik.

Subscribe
Visszajelzés
guest
3 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

Az Önkéntes Gépkocsizó Testúletek jelvényei:

20201119_161500.jpg
trackback
3 éve

[…] egy korábbi bejegyzésben (itt) esett szó röviden a monarchia gépkocsizó csapatainak létrejöttéről. Jelen bejegyzésben a […]

trackback
1 napja

[…] gépkocsizó csapatok másik jelvényét egy viselési fotón itt mutattam be […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x