Viselési fotók

Mini sapkajelvények

Mindig érdekelt, hogy viszonylag sok jelvényt miért készítettek különböző méretekben? A kétféle (néha háromféle) méretet jól össze lehet hasonlítani a Gurschner cég promóciós kartonjain (itt látható az egyik). Ha jobban belegondolok, általában ennek a bécsi cégnek a jelvényei a miniatűrök, hirtelenjében nem jut eszembe más gyártó. Ezzel együtt magyarázatra szorul, hogy miért volt szükség kétféle méretre? Ez nem olyan tartozék mint a zubbony vagy a nadrág, amit testméret szerint többféle méretben gyártottak. Ahogyan a kitüntetések is alapvetően egyformák voltak (persze a gyártók eltérő verőtövei minimális méretkülönbségeket eredményeztek. De a sapkajelvényeknél nagyjából 50 %-os a kicsinyítés.

Az alternatív megoldások: gallérhajtóka, gomblyuk, dísztárgy rátét, stb. továbbra is lehetségesnek tűnnek, de ez a most bemutatásra kerülő viselési fotó az eredeti, szimpla okot mutatja meg. Volt, akinek a kisebb jelvény jobban tetszett, kényelmesebbnek, praktikusabbnak találta. Persze, ha nem volt csak egy méret, akkor az került a sapkára, mint a mi esetünkben is a másik, karácsonyi jelvény.

Egyébként a Böhm-Ermolli harccsoport jelvényének sok változata volt: zomácos és zománc nélküli, hadifém és aranyozott, illetve volt a kétféle méret. A poszthoz mellékelt két példány két tüziaranyozott darab. A nagyobb zománcozott, a kicsi zománc nélküli.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x