Háborús propaganda

Weiss Manfréd Művek

A Nagy Háború alatt a legtöbb iparvállalat hadiüzemként működött. Sokféle iparcikknek a megrendelője a hadsereg volt. Néhány hadi üzemnek is volt jelvénye. Ezek egy része az üzem területére való belépéskor azonosítóként volt használatban. De volt néhány olyan is, ami inkább propaganda célokat szolgált. A hátországban sem volt egyszerű az élet. A kevésbé tehetősek  bizony szűkölködtek. Közéjük tartoztak az ipari munkások is, és úgy gondolom, hogy ezekkel a jelvényekkel őket próbálták lelkesíteni.

A bemutatásra kerülő jelvényen egy monogram (WM vagy MW), az uralkodó nevének kezdőbetűje (K), az 1918-as évszám, illetve fölül a császári korona látható. Utóbbiak egyértelműen világháborús sapkajelvényre utalnak, de mi lehet a WM/MW monogram feloldása? Mivel a hadiüzemek jelvényei rendkívül ritkák, sokáig a Mienenwerfer (aknavető) szó rövidítésére gyanakodtam. Aztán egy múzeumi látogatás mindent megvilágított. WM a legnagyobb magyar hadiüzem, a Weiss Manfréd Művek logója volt!

Korabeli, világháborús tárgyat a logóval továbbra sem tudtam felfedezni. Leggyakrabban lőszerhüvelyeken látható a gyár jelzése, de az nem ilyen szép kalligrafikus. A két motorkerékpár közül az egyik az 1920-as években készült, a másik, amelyiknek a festett üzemanyagtankját fotóztam le, 1937-es. Az egyezés nyilvánvaló, tehát a jelvény idején is biztosan ezt a logót használta a gyár.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x