Fegyverzet

M 99 15 cm tábori tarack

A Monarchia nehéztüzérségének fő lövegtípusa volt a Nagy Háború kezdetén. Az első változatát 1894-ben állították hadrendbe. Hátrasiklás nélküli löveg volt, öntött bronz lövegcsővel. A kilövéskor a visszalökést az állás aljának homorú kialakításával fogták meg. A löveg hátragurult, majd az előre lejtő rámpán lefelé mozogva visszatért az eredeti pozíciójába. Pontos lövések leadásához persze minden lövés előtt újra be kellett állítani. 1899-ben a lövegcsövet átalakították, innentől kezdve a lövegzár kialakítása nem körkörös, hanem négyszögletes. Innen lehet megkülönböztetni a korábbi lövegektől. A löveg szétszedhető volt, hegyi alkalmazásra is megfelelő.

Számos fotó tanúskodik róla, hogy ezt az elavult lövegtípust széles körben alkalmazták gyakorlatilag végig a Nagy Háború folyamán. A leváltására tervezett M 14 15 cm-es tarack gyártása csak 1916-ra futott fel, amikor már tömegesen megjelent a frontokon. De a régi eszközöket sem dobták ki, hiszen a folyamatosan felállított újabb és újabb tüzér alakulatoknak az igénye meghaladta az új löveg gyártási kapacitásait. Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam egy fotót a régi lövegekkel Kirlibaba környékén 1916-ban.

A tüzér jelvények közül több is az M 99-es tarackot ábrázolja. Ezek közül egy különösen szépet tettem be ebbe a bejegyzésbe. A „Budapest” üteg után folyamatosan nyomozok, ha valamelyik olvasó tudna segíteni ebben, azt hálásan megköszönném!

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
16 napja

[…] elkészítették. A jelvényen még a régi M 99 típusú löveget ábrázolták, amelyről itt […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x