Hadvezérek, személyiségek

“Papp Dani ezredes, Bukovina hőse”

A cím nem vicc, hanem idézet, egy Papp Dániel ezredest méltató korabeli könyvből.

A Papp dandár 1915 év elején szerveződött Bukovina védelmére. Böhm-Ermolli vezérezredes csapatait az éppen rendelkezésre álló kiegészítő egységekből gyúrták össze, Csendőrök, magyar, ruszin és román önkéntesek, népfelkelő hadtápszázadok és néhány reguláris egység alkotta az itteni haderőt. Nem lehetett könnyű és hálás feladat a hirtelen összegyűjtött csapatokat megszervezni, vezényelni, de Böhm-Ermolli ezt nagyon sikeresen megoldotta. Hadsereg csoportjából fejlődött ki később a Monarchia 7. hadserege.

Kicsiben Papp Dániel mérnökkari ezredes ugyanilyen lelkes és tegyük hozzá hozzáértő munkát végzett dandár erejűvé fejlődő zászlóaljaival. Már rögtön az furcsa, hogy egy mérnökkari tisztet miért kellett egy gyalogos dandár vezetésével megbízni? Nyilván saját maga jelentkezett erre a feladatra, de akkor is jellemzi az akkori helyzetet, hogy az orosz támadás miatt kialakult szükséghelyzetben talán kapva kapott a felső hadvezetés a Papphoz hasonló önként jelentkezőkön.

Sajnos csak igen keveset sikerült összeszednem erről a legendás tisztről. Ezredessé 1916 szeptemberében léptették elő. 2. osztályú katonai érdemkereszttel és a Vaskorona Rend 2. osztályával valamint a Lipót Rend lovagkeresztjével is kitüntették. Ezek a magas kitüntetések láthatóan igazolják kitűnő szervező munkáját és csapatvezetési képességét. Haditetteiről beszámolót csak egy propaganda kiadványban találtam. Ezek szerint 1915 elejétől 1917 végéig csoportja, majd dandárja Bukovinában, illetve az orosz előrenyomuláskor a Kárpátokban harcolt. 1916 nyarán a Bruszilov offenzíva idején az ő dandárja alkotta az utóvédet Czernowitz kiürítésekor. Szívós védekezése lehetővé tette, hogy a 7. hadsereg rendezetten tudjon elvonulni a túlerős orosz támadás elől. Ezt követően Jakobeny és Kirlibaba környékén volt a dandár védelemben.

Papp népszerűségét mutatja, hogy több jelvény is megörökítette a nevét. Az Arkanzas cég jelvény sorozataiból mind a fenyőgallyas, mind a tölgyleveles készült Papp nevével. A fenyőgallyon a Monarchia hármas címere vagy a Magyar Királyság címere külön is szerepelt. A bejegyzéshez mellékelt fotón az ezredes „szokásos” felszereléssel, legénységi zubbonyban, karabéllyal a vállán látható. A kép az említett könyvben található.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x