Sapkajelvényes lapok

30. Gyalogezred – Mt Sabotino

A 30. lembergi gyalogezredet 1915 novemberében vezényelték az olasz frontra. Itt Görz kiürítéséig, 1916 augusztusáig a várostól északra fekvő stratégiai fontosságú hegy a Mt Sabotino védelmében vett részt. A Monarchia az olasz támadás kezdetén nagyjából az Isonzo folyó vonalára vonult vissza. Maga a folyó átgázolható volt, tehát nem jelentett igazi természetes akadályt. Ezért a folyóvölgy keleti oldalán magasodó hegyeken volt a fő védelmi vonal (Krn, Sleme, Mrzli Vrh, Vodil Vrh, és a Karszt-fennsík). Két helyen tartott fenn hídfőállást az osztrák-magyar hadvezetés. Görz térségében egy nagyobb kiterjedésűt, Tolmein és St Lucia körzetében, északabbra egy kisebbet. A hídfőállásokat az olaszok folyamatosan támadták. A görzi hídfőállás kiterjedt a várostól északra fekvő hegyvidékre. A városhoz közelebb a Podgora, mögötte a Mt Sabotino állt. Az olasz támadók mindent elkövettek ezeknek a magaslatoknak a megszerzéséért. Egy korábbi bejegyzésben már írtam a harcok egyik epizódjáról, amely a Podgora körzethez kapcsolódott.

A Mt Sabotinoval szemben a másik oldalon egy másik véráztatta hegy magasodott, a Mt San Gabriele. Görz és a nyugati part hegyi állásainak feladása után a frontvonal ide helyeződött át. Főleg 1917-ben voltak itt rendkívül heves harcok. A két hegy között ívelte át az Isonzot egy vasúti viadukt, amely sok korabeli fotón látható ép majd felrobbantott állapotában. Ez a Salcano-i völgyhíd, amelynek a képe a 30 és feles mozsárral együtt az én fejemben már gyermekkoromtól kezdve a Nagy Háborút szimbolizáló képként rögződött. Ezért is örültem meg nagyon ennek a jelvénynek, amelyet a nyitókép is bemutat. A tábori lap a szokásostól eltérően nem a bal felső hanem a bal alsó részen mutatja a jelvény képét. Egy mai képre vetítve magam is kisérleteztem egy modernebb felfogású képpel:

A háború előtti panoráma fotó bemutatja az egész vidéket. Előtérban a két hegy közötti völgyhíd. Kissé távolabb Görz városa, a város felett magasodó grófi kastéllyal. A legtávolabbi háttérben pedig a Karszt-fennsík, a Doberdó látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] híd nyugati oldalán magasodó Sabotino hegy védelmében vett részt, amelyről már beszámoltam itt. Szemben a másik oldalon a Monte San Gabriele nyúlványa látszik. A távolban Görz, a görzi […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x