Loading...
Hadvezérek, személyiségek

Zita

A Bourbon család parmai ágából származott, 1892-ben született. 1911-ben ment feleségül Károly főherceghez, aki korban és rangban egyaránt illett hozzá. Elsőszülött fiuk Ottó 1912-ben született. További hét gyermekük született, az utolsó Erzsébet 1922-ben Károly halála évében, a madeirai száműzetésben.

Ferenc Ferdinánd meggyilkolása után Károly trónörökössé vált, Zita pedig „várományos” császárné lett. A hamarosan meginduló háború más arisztokrata családokhoz hasonlóan Zita családját is megosztotta. Három bátyja a Monarchia seregében harcolt, kettő a belga hadseregben. A Bourbon család származása okán franciának vallotta magát. Ferenc József halála után 1916 novemberében koronázták őket osztrák császárrá és császárnévá, illetve magyar királlyá és királynévá (december 30-án).

A Habsburgok és más arisztokrata családok gyakorlatának megfelelően Zita is részt vett sok jótékonysági akcióban a háború folyamán. De Zita aktívan politizált is. Bátyja révén kapcsolatokat keresett a francia miniszterelnökkel, hogy egy békekötés lehetősége után tudakozódjon. Ez a „Szixtusz-affér” azonban kitudódott. Az erőteljes német tiltakozás miatt bűnbaknak Zitát és családját tették érte felelőssé (francia származásuk miatt). A Nagy Háború elveszítése után Károly és Zita kétszer is megkísérelte, hogy legalább a magyar királyi címet megtartsa. A királypuccsok előkészítésében és bonyolításában Zita tevékenyen részt vett.

A Nagy Háború alatt az uralkodói család tagjairól sokféle propagandaanyag készült. Bár nyilván az uralkodó állt a középpontban, a királyné és a trónörökös is kapott a figyelemből. A sapkajelvényeken is látható volt ez. A bejegyzésben az uralkodói portrépár darabját mutatom be. Gyakori jelvény, de a portrét övező rózsacsokor aranyozása nagyon ritka. A másik jelvény a Z betűvel szerintem szintén a királynéra utal. Egyes vélemények szerint az iniciálé a Zita-huszárok jelvénye lehetett. Ezt nem lehet egyértelműen se cáfolni, se megerősíteni. A jelvény formája, jellege inkább propaganda jelvényre utal.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x