Hadvezérek, személyiségek

Auguszta főhercegné

Auguszta Mária Lujza bajor hercegnő apai ágon a bajor Wittelsbach házból, anyai ágon a Habsburg-Lotharingiai házból származott. Ferenc József császár unokája volt, József Ágost főherceg felesége. 1875-ben Münchenben született és 1964-ben Regensburgban hunyt el.

Tevékenysége a Nagy Háború idején a szokásos, korabeli arisztokráciára jellemző jótékonykodáson túl mutatott. A sikeres harctéri parancsnok József főherceg feleségeként aktívan szervezte a Vöröskereszten belül a sebesültellátást, a rokkantak és hadiárvák támogatását. Ő alapította az „Aranyat vasért” mozgalmat, amely az arisztokrácia körében az arany ékszerek háborús célok finanszírozására történő felajánlását propagálta. Védnökségével alakult meg 1914-ben az Auguszta-alap, amely közadakozást gyűjtött a civil lakosságtól háborús segélyezésre. Ebből a forrásból létesült Kőbányán az Auguszta szükségkórház. Nevét viseli Debrecenben a volt tüdőszanatórium a Nagyerdőn.

Az Arkanzas cég híres személyiségek portréit ábrázoló sorozatában Zita királynét leszámítva egyedüli nőként róla is készült jelvény. Ezen a Vöröskereszt egyenruhájában ábrázolják, utalva a Nagy Háború alatti tevékenységére. Az Auguszta-Alap működéséről részletek itt olvashatók.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x