Loading...
Teljesítményjelvények

Gépkocsivezető ügyességi jelvény

Széplaki Gábor újabb bejegyzése egy különleges taljesítmény jelvényről:

Már egy korábbi bejegyzésben (itt) esett szó röviden a monarchia gépkocsizó csapatainak létrejöttéről. Jelen bejegyzésben a csapatnem részére bevezetett ügyességi kitüntetésről lesz szó.

A Monarchia haderejében 1912-ben vezettek be kitüntetést a gépkocsizó alakulatok katonái számára. A Magyar Királyi Honvédség jó minősítésű altisztjei és legénységi állományú honvédjei részére az 1912. augusztus 21-én megjelent, 77352/7 számú körrendeletben került rendszeresítésre.

A kitüntetés anyaga a rendelet szerint „tombakbádog”, de ismert vékony rézlemezből készült tüziaranyozott példány is. A jelvény kör alakú 460 mm átmérőjű. külső szélén 70 mm vastagságban kiálló vékony peremvonalakkal határolt, sima rész került kialakításra, melyen 6 óra magasságban masniba kötött szalaggal egymáshoz rögzített tölgy és cserfa ágak futnak kétoldalt körbe. A körben futó ágakat két egymásra rakott / tükrözött gépkocsizó fegyvernemi jelvény koronázza, melyből villámok törnek elő.

A kitüntetés középrészén egy dombos vidéken jobbra haladó Austro-Daimler M09 típusú katonai szállító tehergépjármű látható, nagyon pontos és részletes ábrázolással. A kidolgozás annyira részletes, hogy a földúton még a korábban elhaladt gépkocsik keréknyomai is láthatók.

A szóban forgó gépjárművet 1909 és 12 közt gyártották, így a kitüntetés bevezetésekor ez alkothatta a gerincét a Monarchia korai katonai teherszállító flottájának. Az M.09 modellt 80 lóerős motorral szerelték. Ezt a típust Bison, Jaguár illetve Wisent néven említették. Létezett egy 90 lóerős motorral szerelt nehezebb változata is, melyet Goliathnak neveztek.

A kitűntetés adományozása a hosszabb időn át „kitűnően bevált” gépkocsivezetők, valamint gépkocsi gondozók részére történhetett, továbbá különösen kiváló egyéni teljesítmények is elismerhetők voltak vele. Az elismerés eme látható jelét a „honvédelmi minisztérium gépkocsi ügyek előadójának javaslata alapján a honvédelmi minisztérium III. csoportjának főnöke adományozza”.

Hátoldalán a szokásos Ω formájú, függőlegesen álló fül került forrasztásra, mellyel a zubbony jobb zsebe felett került rögzítésre.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x