Viselési fotók

92. gyalogezred

A 92-es gyalogezred a csehországi Theresienstadt katonaváros házi ezrede volt (ma Terezin). A fiatal városban fiatal ezred állomásozott: 1882-ben alapították a 12. és 74. gyalogezredek egy-egy zászlóaljából. A IX. csehországi hadtestbe sorolták be. Kikülönített zászlóalja a 10. hegyi dandárban volt beosztva. Más szudétevidéki ezredekhez hasonlóan, ennek az ezrednek is zömmel német anyanyelvű állománya volt.

Az ezred hadiútja a IX. hadtestét követte. 1914-ben a Szerbia elleni offenzívában vetették be. 1915 tavaszán részt vettek a gorlicei áttörésben, majd ősszel visszakerültek a Balkánra és Montenegró elfoglalásában működtek közre. 1916-ban is a legfontosabb hadműveletben a dél-tiroli offenzívában kerültek bevetésre. Ekkor az ezredtől a 2. zászlóaljat különválasztották. Ez az egység továbbra is Tirolban maradt, míg a többi zászlóaljat átirányították a keleti frontra.

Az ezred a legnagyobb veszteséget 1917 novemberében szenvedte el. Ekkor a menekülő olaszok üldözésében vettek részt. November 16-án a Piave folyón is átkeltek. A 92-es ezred volt az egyetlen, amely ekkor ezt megtette és egy hídfőt is sikerült kialakítaniuk a folyam nyugati partján. Tisztázatlan okok miatt az átkelést nem követte további harci cselekmény. Nem zárható ki, hogy az átkelésre parancsot sem kapott az egység. Minden esetre a nyugati parton rekedt két zászlóalj olasz fogságba került, miután semmilyen erősítést és ellátmányt sem kapott a következő napokban. Az 1918-as Piave-offenzívában is részt vettek, de támadásuk nem volt eredményes. 1918 novemberében sikerült egységkötelékben visszavonulniuk a Szudétavidékre, ahol a szerveződő csehszlovák állam az ezredet feloszlatta.

A viselési fotón az ezred ismertebb, zománcos jelvényét tűzték a tábori sapka elejére, a két gomb közé. A sapkán oldalt Frigyes főherceg, hadsereg főparancsnok jelvénye látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x