Viselési fotók

24-es honvéd

24-es honvéd igazolványképe, a sapkán középen az ismert és közkedvelt 24-es honvéd feliratú jelvény. Morzsányi gyártójelű, nem olyan sok jelvényt készített ez a cég, mint az Arkanzas vagy akár Berger. Viszont kivétel nélkül szép, sőt művészi kivitelűek. A cég egy előnyomott levélborítékjáról megtudhatjuk, hogy magát elsősorban „díszalbum készítőnek” titulálta. Díjakat nyert Londonban, Párizsban, Bécsben és Budapesten, valamint Kecskeméten, Szegeden és Gyöngyösön. Címe Budapesten az Eskü út 5 alatt volt, a Klotild palotában. Ez vélhetőleg inkább az üzlet, nem a műhely címe. Morzsányi a díszköteteken kívül különféle textil-fém kombinációjú dísztárgyakat, „fityegőket” schlaraffia darabokat készített. A Nagy Háborúban néhány tucatnyi sapkajelvényt is, köztük feltűnően sok zománcosat.

A 24-es honvéd jelvény egyszerűbb, olcsóbb kivitelű, és nagyon keresett a mai gyűjtők körében is. Az igazolványkép készítésén sokat gondolkodtam, hogy mi célt szolgálhatott? Ekkor nem volt még személyi igazolvány, legfeljebb útlevél, de az sem hinném, hogy fényképes lett volna. Mégis elég sok katonafotó készült igazolványkép méretben.

A 24-es honvéd gyalogezred parancsnoksága Brassóban volt. A város környéke és Székelyföld déli része alkotta kiegészítési területét. II. zászlóalja Csíkszeredán, III. zászlóalja Kézdivásárhelyt volt otthon.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x