Loading...
Hadinapló

1916 augusztus Stochod

Az 1916 júniusi nagy orosz offenzíva összetörte az osztrák-magyar 4. és 7. hadseregeket. A sokszoros túlerő sok helyen a legderekabb ezredeket is egyszerűen elsöpörte. A mély frontbetörést 50-60 kilométerrel a kiinduló állások mögött sikerült csak megállítani. De ekkor az oroszok oldalirányban támadtak tovább. Próbálták a betörést kiszélesíteni, esetleg újabb áttörést elérni. Az 53. gyaloghadosztály 128-as dandárjában a 3. debreceni népfelkelő gyalogezred a fő orosz támadási iránytól északra volt állásban a Styr folyó mentén. Innen már az orosz támadás ötödik napján hátravonták őket. Az új fő ellenállási vonalat a Stochod folyó mentén alakították ki. A front mozgását a Nagy Háború blogon található térkép mutatja.

Az ezred Zarzecze település környékén volt állásban. A terület közvetlenül a Pripjaty-mocsártól délre fekszik, homokos, sok helyen vizenyős terep. A hármas népfelkelők ezekben az állásokban augusztus végéig több orosz rohamot visszavertek. Északi irányban az oroszok nem tudták a frontot felsodorintani, és előretörni a fontos közlekedési csomópont Kovel felé. A fronton ilyen derekasan helytálló debreceni népfelkelőket a velük harcoló német bajtársak nevezték el „Stochod oroszlánjainak”. Részleteket a helyszínről és az eseményekről itt lehet találni. A nyitókép térképvázlatán a Stochod menti állások vonala látható. Megemlítendő, hogy délebbre, a „Stochod könyökben” kialakított orosz hídfőállás területén is hatalmas nyomás volt, melyet a 41. hadosztály védett. Északi szomszéd a Hauer lovas hadtest volt.

A bejegyzésben bemutatott jelvény ezt az oroszlánt ábrázolja a folyó partján. Külön érdekessége a jelvénynek, hogy körben nem a szokásos babér- vagy tölgylomb díszítés látható, hanem nádbugák. A nád ábrázolása utal az ottani vizenyős terepviszonyokra. Motívumaiban hasonló volt a 128. gyalogdandár jelvénye is, amelyről korábban írtam már itt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x