Különleges egységek

Prislop vasút

1914 telén az orosz támadás elérte a Kárpátok vonalát. Elesett Bukovina és Galícia nagy része is. A Bukovinából kiszorított osztrák-magyar egységek ellátása kritikussá vált. A Besztercei havasok keleti oldalán fekvő Dorna Vatra és Kirlibaba települések és az ott védekező csapatok csak a magas és kiterjedt hegységen keresztül vezető ösvényeken kaphattak ellátást. Ekkor még Bukovina vasúti közlekedése csak északról, Galícia felől volt kiépítve, Magyarország irányából az ősi „gyepű” nem volt még átjárható. A Monarchiának sürgősen ki kellett építenie egy ellátást biztosító vasútvonalat.

A Prislop vasút 1914-15 telén épült ki Borsa és Jakobeny között. Mivel nagyon gyorsan kellett dolgozni, a nyomvonal a hegységen átvezető szekérút nyomvonalát követte. Nyilvánvaló, hogy a szerpentines utat, amely az 1416 méter magasan fekvő Prislop hágóhoz vezetett nem követhette csak egy keskeny nyomtávú vasútvonal. A vasút nyomtávja 750 milliméter volt mindössze, és a korábban épített teréz-völgyi vonalnak volt egy leágazása. A hosszú pályaszakaszra több helyen is 400 méter hosszúságú kitérő vágányokat építettek. Ez tette lehetővé, hogy naponta több szerelvény is közlekedhetett a vonalon.

Az elvégzett kiváló munkát dicséri a tény, hogy a fakitermelésben a vasutat 1998-ig használták. Ebben az évben áradások rongálták meg a pályát, amit ekkor már nem állítottak helyre. A Prislop vasutat a 28. vasútépítő század építette Felix Tarbuk utász főhadnagy irányításával. A földmunkákat persze hadifoglyok végezték, körülbelül 5600-an. Máramaros egyik szomszédos völgyében a Vas-ér mentén a keskeny nyomtávú vasút a mai napig üzemel. A “Mokanyica” becenévre hallgató kisvasút az Árpád-vonal bunkerei között kanyarog. Ezen a pályaszakaszon fotóztam a Diósgyőri Vasmű kiváló termékét egy több, mint száz éves vasúti sínt.

A bemutatott jelvényt a Brüder Schneider cég gyártotta Bécsben. A külleme nem túlzottan harcias, akár a mai Mokanyica gyerekeknek kedvcsináló propaganda kitűzője is lehetne. Nem tükrözi az erőfeszítést, és létesítése fontosságát a bukovinai csapatok ellátása szempontjából.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x