Háborús propaganda

A nemzeti áldozatkészség szobra

A szobrot adományok gyűjtése céljából 1915 tavaszán emeltette az Auguszta Alap és a Hadsegélyező Hivatal. A kivitelezéssel a kor ismert szobrász művészét Sidlo Ferencet bízták meg. Ő több sapkajelvényt is tervezett, például a négyes honvédek sárkányos jelvényét is (ezt egy másik bejegyzésben mutatom be). 1915 szeptember 12-én avatták fel a szobrot Budapesten a Deák téren.

Ebben az időben a bécsi „Wehrmann in Eisen” szobor mintájára a Monarchia sok településén állítottak fel fa szobrokat. Ezekbe adományok fejében vásárolt vas szögeket lehetett beverni. A fa szobrokból így lett vas szobor. Korábban már írtam a Székelyudvarhelyen felállított „Vas-székelyről”. Ez a szobor is hasonló volt, és ez volt az első ilyen szobor Magyarországon. Az adományozást nem csak a vas lapkák felhelyezése bizonyította (sokan a nevüket bevésették a lapkába), hanem az adományozásról szóló emléklap is. Meg lehetett vásárolni a szobrot ábrázoló szép, zománcos jelvényt is.

A jelvény zöld és kék zománcozással is készült, a kék ritkább. A tűvel rendelkező nagyobb jelvény mellett árusítottak kisebb méretű gomblyuk jelvényeket is. A kollekciót a jelvény képével díszített levelezőlap, boríték és levélpapír egészítette ki. A nagyobb jelvény ára két korona volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
4 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 éve

[…] beütni. A szögeket adomány fejében lehetett megkapni. Korábbi bejegyzésekben írtam már a budapesti és a székelyudvarhelyi emlékműről. Ebben a bejegyzésben Nyitra város vas turulját […]

Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
2 éve

Láttam már nyakkendőtű változatban is.

Lemi78
Lemi78
2 éve

Saját kompozícióm a témáról.

Screenshot_20220711-000424_Gallery.jpg
4
0
Would love your thoughts, please comment.x