Hadinapló

1918 május rendfenntartás, rekvirálás

A Nagy Háború ötödik évére a hadviselő felek belefáradtak a hadakozásba. A nélkülözés a fronton és a hátországokban is hatalmas méreteket öltött. Károly császár és király kereste a háború befejezésének a lehetőségét. Erre nyilván az is ösztönözte, hogy a csapatok fegyelmezése de a hátország nyugalmának fenntartása is komoly erőfeszítéseket igényelt. A sok szökevény egyes helyeken összegyűlt, rablással, fosztogatással tartotta el magát. De a csapatok élelmezése, felszereléssel ellátása is egyre nagyobb akadályokba ütközött. Főként azért, mert a gazdaság is szétesőfélben volt, a termelés a nyersanyag- és munkaerőhiány miatt akadozott. Így aztán csapatokat kellet elvonni a frontokról, hogy a hátországban rendfenntartó tevékenységet végezzenek vagy élelmiszert rekviráljanak.

A 16. honvéd gyalogezredet is felhasználták ilyen feladatokra. Az ezredtörténet röviden említi ezt a tevékenységet, elsősorban 1918 áprilisára és májusára datálva azt. A kötelező beszolgáltatást polgári hatóságok végezték, a honvédek abban segítettek, hogy a „lerekvirálandó” település útjait lezárták. A házról-házra járó rekvirálókat 3-4 katona kísérte. Az ezred Szabadka, Zombor és Szolnok vidékén segített elsősorban gabonanemű begyűjtésében. A leírások szerint a parasztok általában önként adták át feleslegeiket, a kíséretet adó katonákat megvendégelték.

Később, júniusban a 16-osokat az Alföldön kóborló katonaszökevényeket, orosz fogságból hazatért, be nem vonult katonákat igyekeztek összeszedni. Az ezredtörténet atrocitásokról nem ír ugyan, de más országrészekben bizony komoly összecsapásokra is sor került. Az erdős-hegyes vidékeken bujkálókat nehezebben lehetett összegyűjteni, lefegyverezni. Fegyveres harcra került sor például az Alföld déli szegélyét lezáró Fruska Gorán és Dél-Erdélyben. Mindazonáltal ezek a problémák a frissen érkező amerikai csapatokat leszámítva minden hadviselő országban jelentkeztek. Francia és olasz csapatok zendülései is ismertek. A bejegyzéshez használt kép Saly Noémi révén került a Fortepan gyűjteménybe. A jelvény a 16. honvéd gyalogezred 1917-es jelvénye.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x