Hadinapló

1918 január

Ebben a hónapban a legjelentősebb események a felbomlóban lévő Orosz Birodalom területén történtek. Az előző hónapban kezdődött béketárgyalások a Központi Hatalmakkal tovább folytatódtak. Eközben nagy területek nyilvánították ki függetlenségüket. A hatalomra került bolsevik kormány elismerte a finn nép önrendelkezését. A magát szintén önálló nemzetnek kikiáltó Ukrajnával viszont folyamatos konfliktusban állt.

Ukrajna nagy területei, termőföldje, bányakincsei és kikötői túlságosan fontosak voltak ahhoz, hogy az oroszokat képviselő bármilyen kormány könnyen lemondjon róla. Igaz, a béketárgyalások végén a szovjeteknek át kellett engedniük ezt a területet a győztes hatalmaknak 1918 márciusában. Addig is, amíg ez a kérdés eldőlt, a szovjet kormány katonai konfliktusban állt a január 20-án kikiáltott, független Ukrán Népköztársasággal. Január folyamán több helyen is harcokra került sor.

A bejegyzéshez használt kép a független Ukrajnát kikiáltó tömegről készült Kievben. A blogban Nagy Háborús jelvényeket mutatok be, így ebben az esetben is. A jelvények persze nem a rövid életű független Ukrajnához kötődnek, hanem a Monarchia seregében harcoló ukrán önkéntesekhez. A lengyelekhez hasonlóan volt ugyanis egy ukrán légió is, amelynek szintén több sapkajelvénye is ismert. A bejegyzésben a leggyakrabban előforduló darabot mutatom be, amely Ukrajna védőszentjét, a mennyei seregek vezetőjét, Mihály arkangyalt ábrázolja középpontjában.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x