Iskolajelvények

Zalaegerszegi Felső Kereskedelmi Iskola

A felső kereskedelmi iskolák sorát a zalaegerszegivel folytatjuk. Ahogyan arról korábban szó volt, az állami iskolák típusai között a korábbi reáliskolák mellett az 1800-as évek utolsó évtizedeiben megjelentek az inkább humán beállítottságú felső kereskedelmi iskolák. Ezek is adtak érettségit, így az ide beíratott diákok előtt is megnyíltak a kor polgári középosztálya számára elérhető továbbtanulási és egyéb karrier lehetőségek.

Zalaegerszegen 1874-ben nyílt meg a polgári fiúiskola, majd erre épülve a felső kereskedelmi iskola. Ekkor az iskola még községi felügyelet alatt állt, majd 1899-ben államosították. Ekkor már a hivatalos megnevezése is Felső Kereskedelmi Iskola lett. Az elnevezés a Monarchia szétesése után 1924-ben ismét változott. A kor szokása szerint a magyar történelem és kultúra nagyjai közül választottak nevet az iskolák. A zalaegerszegi felső kereskedelmi Csány László 1848-as politikus, miniszter nevét vette fel, aki Zalacsány községben született.

A 2. világháborút követően az iskola profilja alig, neve annál gyakrabban változott (gimnázium, közgazdasági középiskola, technikum). A korábbi iskolaépületet kinőtték, és az intézmény átköltözött mai helyére, a Jókai utcába. A képzési profil ma is elsősorban közgazdasági-kereskedelmi.

A bejegyzéshez felhasznált képeslap a régi iskolaépületet mutatja be, amely a mai Iskola-köz sarkán áll. Ma a Dózsa György Általános Iskola használja az épületet.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x