Háborús propaganda

Román front

Románia hosszas hezitálás után a Bruszilov offenzíva átütő sikerei láttán végre úgy döntött, hogy az antant oldalán belép a Nagy Háborúba. Ígéretekből nem volt hiány, korábbi területének kétszeresét ígérték meg neki jutalmul. Az 1916 augusztusában megindított támadás nem tudta térdre kényszeríteni a Monarchiát, amely persze sokkal nagyobb katonai potenciállal rendelkezett – papíron. Mellette szólt még a két év háborús tapasztalat is, és nem utolsó sorban az a tény, hogy saját területének védelme volt a tét. A románok ellen átvezényelt hadosztályok fele német birodalmi egység volt. Németország sürgősen megsegítette az orosz fronton megroppant Monarchiát. A csapatok másik fele főként magyar anyanyelvű honvéd hadosztályokból állott. Közöttük volt például az a 82-es gyalogezred, amelynek kiegészítési területe éppen a románok által támadott Székelyföld volt. A honvédelem nagy erőt adott a védekező hadosztályoknak.

Hamarosan sikerült is a csata menetét megfordítani és a román támadókat elűzni. Bukarest elfoglalása után a román haderő összeomlott. Románia teljes területét a Monarchia nem szállta meg. Moldvában fennmaradt a román fennhatóság. Ennek fő oka az volt, hogy az akkor lendületben lévő oroszok csapatokat dobtak át Moldvába, hogy a hátukat biztosítsák ebből az irányból. A Keleti-Kárpátok frontvonala a régi országhatár közelében fennmaradt. Az állásokat oroszok foglalták el.

Ez az esemény a háborús propaganda szempontjából kiemelt jelentőséggel bírt. Végre sikerült ismét egyértelmű győzelmet aratni egy ellenséges ország fölött (1916 elején Szerbia és Montenegró kikapcsolása már sikerült). A Kárpátokra is átnyúló orosz katonai tevékenység a jelvénygyártót is megihlette. A bemutatott jelvényen egy tányérsapkás oroszt látunk. Éppen a csapdába esett román rókát próbálja kiszabadítani. A háttérből felbukkanó magyar baka a puskatussal sújtva ezt igyekszik megakadályozni.

A háttérképnek használt levelező lap is az oroszok elleni hadakozást illusztrálja. A földre terített kozák óriás fölött magyar baka készül a halálos döfésre. Ez a lap a 69-es gyalogezred sorozatából való. Ők ugyan nem ezen a frontszakaszon harcoltak, de levelező lapjaik témája szintén az orosz-ellenes propaganda volt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x