Iskolajelvények

Kisújszállási Református “Horthy” Gimnázium

A község 1700-as években betelepülő lakosai a debreceni Református Kollégium szakmai támogatásával alapítottak iskolát, amely a kollégium kihelyezett tagozata, rektória volt. Az iskolákkal szemben állított követelményeknek fokozatos fejlesztéssel tudott eleget tenni. 1862-ben nyitották meg a 6. évfolyamot. Az 1883-as tanügyi törvény alapján hat osztályos gimnáziumnak minősítették. 1893-tól megnyílt a VII. osztály, majd 1894-ben a VIII, és az iskola főgimnáziummá vált. 1924-től reálgimnázium, majd a 30-as évek iskolafejlesztési programjában 1935-ben gimnáziummá alakul. 1927-től 1944-ig viselte a kormányzó, Horthy Miklós nevét. 1945 után az orosz mintára létrehozott 8+4 osztályos rendszerűvé alakult át.

Az iskola a mai épületébe 1894-ben költözött. Az épületet az ismert építész Alpár Ignác tervezte. Az iskolaépület a helyi református egyházközség és a kultuszminisztérium anyagi támogatásával mindössze 1 év alatt felépült. Az iskola folyamatosan gyarapodó tanuló létszáma 1942-ben tetőzött. Ekkor már kétszintes internátussal rendelkezett. A gimnázium leghíresebb növendéke Móricz Zsigmond volt. A gimnázium ma az ő nevét viseli.  További iskolatörténeti részletek itt olvashatók.

Az iskola jelvényét természetesen a névadó család címerével díszítették. Az elnevezések időrendje alapján látható, hogy 1935 és 1944 között készülhetett. Saját példányom kicsit hevenyészett, a színezés sok helyen takarja az aranyozott motívumot a címerben. Egyébként nem jellemző ez a sietős, felületes kivitelezés a kor gyártóira.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x