Iskolajelvények

Kassai Állami Hunfalvy Gimnázium

1897-ben alapították Ungváron Magyar Királyi Reáliskola néven. 1917-ben Miskolcra települt Ungvárról a Magyar Királyi Állami Főreáliskola. Ennek oka az volt, hogy Ungváron a századfordulón már túl sok volt az iskola (!). 1922-ben felvette Hunfalvy János nevét. 1924-től 1934-ig elnevezése Miskolci Magyar Királyi Állami Hunfalvy János Reáliskola. Az 1934-es tanügyi reform után 1935. és 1939. között Miskolci Magyar Királyi Állami Hunfalvy János Gimnázium a neve. 1939-ben áttelepült Kassára: Kassai Magyar Királyi Állam Hunfalvy János Gimnázium az új elnevezése. Kassán a megürült Magyar Állami Leánygimnázium épületébe költözött be az iskola. Itt csak 1942-ig maradhatott, amikor az épületben hadikórházat rendeztek be. Új helye a Kovács utcai állami elemi iskola épülete lett.  1944-ben már áprilisban befejeződött a tanév, mert ezt az újabb épületet is katonai célokra vették igénybe. 1945-ben kényszerűségből minden fölszerelését hátrahagyva visszaköltözött Miskolcra.

A visszacsatolások után megnyílt vagy újranyílt iskolák nagy része ehhez hasonló sorsra jutott. A magyar uralom alatti néhány évben működő iskolákat a háború végén bezárták, átalakították. 1945 után az ismételten elcsatolt területeken magyar tannyelvű középiskolák csak tömbmagyar területeken maradtak fenn, ott is inkább csak elvétve. Ez alól még az egyházi iskolák sem mentesültek, de az egyházak az 1990-es rendszerváltást követően iskoláik jelentős részét újra tudták indítani.

A bejegyzéshez csatolt fotó a volt leánygimnázium épületét mutatja, ahol a Hunfalvy 1939 és 1942 között volt. További részletek itt olvashatók.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x