Viselési fotók

I. hadtest

Ez nem egy szokványos bejegyzés, mert egy alig létező jelvény a tárgya. Viselési fotónkon egy ismeretlen ezredes négy sapkajelvényt tűzött a tiszti csákójára. Az első egy négyszögletes zászlójelvény. Olyan, mint amilyet a fotóra is helyeztem: egy hadtest taktikai jelzését imitáló jelvény. Mögötte hadsereg jelvények sorakoznak. Előbb a 4. hadsereg, utána az 1. mögötte pedig talán a 3. hadsereg jelvénye látható. Ezek mind eléggé gyakori jelvények, az elsőt leszámítva.

A képet kinagyítva sem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy a zászló közepén milyen római szám látható? Minden ellenkező várakozás ellenére én csak úgy látom, hogy az egy római egyes. Vagyis, ez az I. hadtest jelvénye. A baj ezzel csupán az, hogy nem tudok róla, hogy bármilyen mai gyűjteményben lenne ilyen darab! Ezért mondom, hogy ez egy alig létező jelvény: a fotó szerint létező volt, de nem tudni fennmaradt példányról.

Ha esetleg a bejegyzés olvasói tudnak ilyenről, kérem jelezzék!

Az I. hadtest természetesen létező egység volt, sapkajelvénye is készült. Ezen a háború első időszakában zajló csatajelenet látható Sokal környékén. A felirat: „Kirchbach mellett álltunk”. A felirat a hadtestparancsnokra, gróf Kirchbach auf Lauterbach lovassági tábornokra vonatkozik. Az ő vezetésével vett részt az I. hadtest az oroszok üldözésében az 1915 májusi gorlicei áttörést követően. A hadművelet tetőpontján 1915 júniusában Sokalnál átkeltek a Bug folyón és hídfőállást építettek ki a folyó keleti partján. Ezt követően a hadtest tovább tört előre az Ikwa folyóig. Kirchbach 1916 szeptemberéig maradt a hadtest parancsnoka. Ekkor a 7. hadsereg élére nevezték ki. Így a hadtest későbbi története már más parancsnokok nevével kötődött össze.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x