Viselési fotók

XXV. hadtest

A Peter Hofmann tábornokról elnevezett XXV. hadtest emlékei gyakran felbukkannak a weboldalakon, börzéken. Sokféle jelvénye is létezett a hadtestnek is, meg a hadtesten belül működő különböző intézményeknek is. Volt jelvénye a hadtest kórházának és javító műhelyének is. Ebben a bejegyzésben azzal a jelvénnyel foglalkozom, amelyet a legtöbb különböző változatban gyártották.

A korábbi Hofmann hadtest jelvényt ez a változat 1917-ben váltotta. Az addigi jelvény a Kárpátok védelmét ábrázolta 1914-15 telén. Akkor a hadtest elsősorban a frissen szervezett 55. hadosztályból és ahhoz kapcsolt további egységekből állt. Ezt a csapategységet egészítették ki és nevezték át 1917 februárjában XXV. hadtestté. Tehát a jelvény 1917-ben készülhetett.

A Hofmann hadtest fennállása alatt végig az orosz fronton tevékenykedett. A hadtest kitüntette magát a Kárpátokban, majd az 1915 májusi ellentámadásban is. Többnyire a német déli hadsereg alárendeltségében működött. 1918-ban az Ukrajnát megszálló egységek egyike volt.

A bejegyzésben a jelvény nagyobbik változata háromféle anyagvariációban szerepel (cinklemez, tombak és ezüst). A miniatűr ezüstből készült. Ebben a méretben még nem találkoztam más anyagú példánnyal. De akár lehettek másfélék is, ahogyan például a legtöbb hadsereg jelvény kisméretű jelvényeinél ez szokásos. A jelvényen a lövészárokban térdeplő katonák fölött a katonai erényeket megtestesítő ifjú áll karddal és pajzzsal a kezében. A viselési fotó érdekessége a hadtest jelvény és Károly király portréja közötti aprócska jelvényféle. Olyan, mintha egy kicsi higanyos hőmérő lenne. Mivel téli a kép a hőmérséklet mérése fontos lehetett. De vajon létezett ilyen apró „hordozható” műszer? Vagy csak valamit teljesen rosszul látok?

Subscribe
Visszajelzés
guest
5 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

Könnyen lehet hőmérő, mivel már az 1700-as években megjelentek az alkoholos majd a higanyos hőmérők.

Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
Reply to  Gabesz
3 éve

Még ha hömérő is, mi értelme volt sapkán hordani? mit akartak jelezni vele?

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
3 éve

Én úgy gondolom, hogy inkább az érzelmi szál dominálhat a praktikum helyett. Vagy közeli hozzátartozó, vagy nagyrabecsült példakép ajándékaként került a sapkára, akár kabalaként…

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
3 éve

Esetleg a hadsegélyezés/árva- vagy rokkant alap/ egyéb jótékonysági szervezet árulta és ez a támogatás látható jeleként került a sapkára.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x