Loading...
Viselési fotók

XXV. hadtest

A Peter Hofmann tábornokról elnevezett XXV. hadtest emlékei gyakran felbukkannak a weboldalakon, börzéken. Sokféle jelvénye is létezett a hadtestnek is, meg a hadtesten belül működő különböző intézményeknek is. Volt jelvénye a hadtest kórházának és javító műhelyének is. Ebben a bejegyzésben azzal a jelvénnyel foglalkozom, amelyet a legtöbb különböző változatban gyártották.

A korábbi Hofmann hadtest jelvényt ez a változat 1917-ben váltotta. Az addigi jelvény a Kárpátok védelmét ábrázolta 1914-15 telén. Akkor a hadtest elsősorban a frissen szervezett 55. hadosztályból és ahhoz kapcsolt további egységekből állt. Ezt a csapategységet egészítették ki és nevezték át 1917 februárjában XXV. hadtestté. Tehát a jelvény 1917-ben készülhetett.

A Hofmann hadtest fennállása alatt végig az orosz fronton tevékenykedett. A hadtest kitüntette magát a Kárpátokban, majd az 1915 májusi ellentámadásban is. Többnyire a német déli hadsereg alárendeltségében működött. 1918-ban az Ukrajnát megszálló egységek egyike volt.

A bejegyzésben a jelvény nagyobbik változata háromféle anyagvariációban szerepel (cinklemez, tombak és ezüst). A miniatűr ezüstből készült. Ebben a méretben még nem találkoztam más anyagú példánnyal. De akár lehettek másfélék is, ahogyan például a legtöbb hadsereg jelvény kisméretű jelvényeinél ez szokásos. A jelvényen a lövészárokban térdeplő katonák fölött a katonai erényeket megtestesítő ifjú áll karddal és pajzzsal a kezében. A viselési fotó érdekessége a hadtest jelvény és Károly király portréja közötti aprócska jelvényféle. Olyan, mintha egy kicsi higanyos hőmérő lenne. Mivel téli a kép a hőmérséklet mérése fontos lehetett. De vajon létezett ilyen apró „hordozható” műszer? Vagy csak valamit teljesen rosszul látok?

Subscribe
Visszajelzés
guest
5 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
10 hónapja

Könnyen lehet hőmérő, mivel már az 1700-as években megjelentek az alkoholos majd a higanyos hőmérők.

Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
Reply to  Gabesz
10 hónapja

Még ha hömérő is, mi értelme volt sapkán hordani? mit akartak jelezni vele?

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
10 hónapja

Én úgy gondolom, hogy inkább az érzelmi szál dominálhat a praktikum helyett. Vagy közeli hozzátartozó, vagy nagyrabecsült példakép ajándékaként került a sapkára, akár kabalaként…

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
10 hónapja

Esetleg a hadsegélyezés/árva- vagy rokkant alap/ egyéb jótékonysági szervezet árulta és ez a támogatás látható jeleként került a sapkára.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x