Különleges egységekViselési fotók

Császárvadászok 100 éve

Tirol státusza többször is változott az osztrák birodalomban a 18 és 19 században. Bonaparte Napoleon egy időre el is szakította Ausztriától és Bajorországhoz csatolta. A Tirolban szervezett lövész ezred elnevezése és besorolása ezért szintén sokszor változott. Bár az első reguláris egységet már 1703-ban felállították itt, csak Napoleon bukása után lehetett az osztrák haderőben ismét tiroli csapatot szervezni. Erre I. Ferenc uralkodása alatt sor került. Ő nevezte el a tiroli lövészeket császárvadásznak. Ekkor egy négy zászlóaljból álló ezredet állítottak fel tiroli legénységgel 1816-ban.

A Nagy Háborút megelőző időszakban Tirol katonai szervezetét is a Monarchiában általános szervezési elvek szerint alakították át. A sorezredek szerepét a császárvadász ezredek látták el. Ezek számát 1895-ben négyre emelték. Legénységük azonban már nem kizárólag tiroli lakosokból állt.

A bejegyzésben bemutatott jelvény a császárvadász „fegyvernem” megalakításának 100. évfordulójára készült. Középen az alapító I. Ferenc és I. Ferenc-József portréi láthatók. Két oldalt az egykori és a modern kori császárvadász alakját láthatjuk. A viselési fotón a jubileumi jelvény mellett a 3. császárvadász ezred jelvényét látjuk az őrnagy tábori sapkáján. Ez a jelvény egy korábbi bejegyzésben már szerepelt.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x