Háborús propaganda

Viribus Unitis

Ferenc József jelmondata: “Egyesült erővel!” A Nagy Háborúban ez mindenek előtt a németekkel egyesített erőt jelentette. A német-osztrák-magyar fegyverbarátság nagyon sok propagandajelvényen megjelent. Egyik kedvelt motívum a jellegzetes egyenruhában egymással kezet fogó, vagy vállt vállnak vetve harcoló német és magyar baka.

A fegyverbarátság tényleg komoly tényező volt, bár a Monarchia tisztjei időnként fanyalogtak, hogy a németek háttérbe szorítják őket. Tény, hogy a közös hadműveletekben a fővezérség mindig német tábornokoknak jutott. Azt hiszem, hogy a legénység szintjén nem volt még ennyi ellenérzés sem. Mindkét oldal értékelte a másikat. Ennek számos bizonyítéka van.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a propaganda anyagokon látható egyetértés a csapatok szintjén megvolt. A képek őszinték.

A német déli hadsereg bejegyzésnél egy tábori lapot már bemutattam. Itt egy másik, hasonló motívumú levelezőlap látható, német kiadás Münchenből.  Rajta egy jellegzetes, baráti kézfogást ábrázoló jelvény van. A külön feltöltött sapkajelvény amolyan “de-lux” változat, kicsit drágább, ezüstözött, tűzzománcos nemzeti színekkel. Érdekes a hátoldal felirata is, ami egyfajta fogadkozás: “Stark im Kampf und Not, treu bis in den Tod. Die Fäuste dem Feind auf ewig vereint.” Magyarul: “Erős a harcban és szükségben, hűséges a halálig. Öklük az ellenséggel szemben örökre egyesült.”

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x