Háborús propaganda

Wacht – őrség

Wacht am Rhein, Wacht an der Donau. A bejegyzéshez mellékelt német kiadású levelező lap szövegében, kis versecskében ez olvasható. A lap felirata szerint ezekkel a jelszavakkal vonultak a frontra a Monarchia és Németország katonái. Ezeket a feliratokat lehetett a frontra induló vonatokon olvasni.

A Wacht am Rhein (rajnai őrség) egy népszerű német katonadalból vett sor. A Wacht an der Donau (dunai őrség) kifejezés inkább csak a háború alatt, talán már 1915-ben jelent meg. Az 1914-es mozgósításkor még a „Megállj, megállj kutya Szerbia!” jelszó volt használatban. A kis Szerbia móresre tanította az elbizakodott osztrák hadvezetést, így 1915 elejétől már inkább a dunai védelem volt a fő feladat a balkáni fronton.

Erről a megváltozott helyzetről szól a jelvény is. A Duna partján őrködő osztrák-magyar baka nem rohamra készül, inkább csak figyel. 1915 végén aztán német segítséggel megindult az újabb offenzíva, amely hamar összetörte a maradék szerb haderőt. De addig maradt helyén a dunai őrszem.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x