Háborús propaganda

Tauglich

A német szó azt jelenti, hogy alkalmas. Sok magyar filmben lehetett hallani olyan jelenetekben, amikor a Monarchia hadi gépezete a magyaroknak idegen nyelvével „beszippantotta” a magyar fiatalokat, többnyire akaratuk ellenére.

Ebben a bejegyzésben a szónak lelkesítő jelentése van! Amint azt a fotó is mutatja, a bevonuló fiatalok lelkesek és mérgesek voltak. Meg akarták gyorsan leckéztetni a gyilkos Szerbiát és a nyomuló Oroszországot. Ugyanígy a lelkesedést mutatja a jelvény, amit nyilván azért készítettek, mert az arra alkalmas büszke ifjak örömmel indultak a frontra. Örömüket és alkalmasságukat a jelvénnyel mindenki számára ki akarták mutatni.

A lelkesedést hamar átvette a kötelességtudat érzése. Ekkor már inkább a „Durchhalten!”, „Kitartás!” feliratok jelennek meg a propaganda jelvényeken. Mellette megjelenik a becsület, az uralkodóhoz való hűség, hazaszeretet motívuma. Ez már egyáltalán nem a lelkesedésről, hanem a kötelességről szólt. De 1914 augusztusában még felvirágozott szerelvények indultak a frontra az arra alkalmas, boldog fiatalok seregével.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x