Loading...
Körutazás a Monarchiában

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely város a történelmi Magyarország keleti határán települt székelység egyik központja. Zsigmond király emelte városi rangra, majd az 1876-os közigazgatási rendezéssel kialakult Udvarhely vármegye központja lett. Ma járási székhely. Lakossága ma is szinte 100 százalékig magyar anyanyelvű. Ez azért fontos, mert amint a térkép mutatja, az egész Székelyföld, benne Székelyudvarhely is a mai Románia földrajzi középpontjában helyezkedik el. Magam is hallottam, hogy az oda látogató románok maguk is “Kis-Magyarország” jelzővel illették. Főtere a Márton Áron tér szép szecessziós és eklektikus épületeivel méltó környezetet ad a városban látható székely emlékműveknek, ezek között a Vasszékely szobornak is.

A Nagy Háború idején a lakosság lelkesítésére országszerte fa szobrokat, emlékműveket állítottak fel. A szobrokba kisebb-nagyobb pénzösszegekért, adományokért kapható vas szögeket lehetett bekalapálni. Így lett a fa szobor ércszoborrá, Vasszékellyé, Vasturullá. A Székelyudvarhelyen felállított Vasszékely eredetije 1917-ben készült.

Erdélyi István őrmester tervezte, Herman Ottó szakaszvezető, Rózsa Géza tizedes és Sipos Jenő honvéd faragta. Mindannyian a 82. Székely Gyalogezredben szolgáltak, és az Ojtozi szoros védelmében hősiesen helytálló bajtársaik emlékére készítették a kompozíciót. Cserfából készült és odaszögezett acélpikkelyek borították, ezért kapta a Vasszékely nevet. Az emlékmű talapzatára négy felirat került, égtájak szerint:
Észak: „Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok”.
Nyugat: „A trón s a haza védelmében vassá válik a székely, s hősi, csodás tettét hirdeti a hon s a világ.”
Dél: „Magyar testvéreink, ne féljetek, míg napkeletnél állanak a székelyek.”
Kelet: „Ojtuznál, Volhina síkjain, s ott lenn Doberdón, ismeri az ellenség a puskatusom.”

1919-ben a bevonuló román katonák ledöntötték és megsemmisítették. 1941-ben rövid ideig a megmaradt talapzatra kopjafát állítottak, majd ez is eltűnt és az üres talapzat a veteránok emlékező helye volt. A kilencvenes években pályázatot írtak ki a helyreállításra, amelyet Szabó János helyi szobrászművész nyert meg, és az ő általa megformált 260 cm magas bronzszobrot avatták fel 2000. március 15-én.

A Vasszékely ábrázolásával készült sapkajelvény a gyűjtemények becses darabja. A korabeli plakettek kicsinyítésével alkotott jelvény feltehetőleg nem a szobor avatására készült, hanem inkább a 82-esek számára. Nem maradt fenn túl sok példány belőle, ebből gondolom, hogy nem a város lakosságának, hanem szűkebb körnek szánták.

Maga az emlékmű olyan nagy mértékben összeforrt a 82-es ezreddel, hogy az elszakított területekre emlékező, az ottani ezredeknek emléket állító emléktáblák között a 82-es emléktábla is a sapkajelvény motívumával készült. Egyike azon kevés emléktábláknak, amelyek a Hadtörténeti Múzeum udvarán a mai napig fennmaradtak, és megtekinthetők.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Szász Károly Svédország
Szász Károly Svédország
11 hónapja
  1. Dicséret annak aki szerkeszti ezt az oldalt igazi magyarnak modhatja magát és nem feledkezett meg a székely höseinkröl.
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x