Körutazás a Monarchiában

Pussterthal-Bruneck

Egy szép, pajzs alakú jelvényen Jenő főherceg portréja látható, alatta a Pussterthal felirat. Kis nyomozás kellett ahhoz, hogy megtaláljam a helyet, meg azt is, hogy a jelvény hogyan is értelmezhető. A Pallas Nagylexikon szerint a hely a Magas-Tauern és a Karni-Alpok között a Dolomitoktól északra, a mai Dél-Tirolban. 100 km hosszú völgy, egyik végén Mühlbach és Bruneck városok, keletre pedig Toblach és Lienz városok környékéig húzódik. A völgy nagyobb részében a Rienz, majd a vízválasztó után a Dráva folyók folynak benne. Számos mellékvölgy nyílik bele, amelyek közül a déliek sorra a Nagy Háború harcterei felé nyúltak ki. A völgyben vasútvonal is húzódott, amelyen a frontszakasz ellátása jól megoldható volt. A mai értelmezés szerint a völgy csak a vízválasztóig, vagyis Toblachig értendő.

A másik rejtvény az illetékes csapategység megállapítása volt. Ez is sikerült: létezett egy Pussterthal-hadosztály, amelyik a 49. sorszámot viselte. Jenő főherceg tábornagy nem a hadosztályt irányította, hanem a dél-nyugati (olasz) front főparancsnoka volt. Így került portréja a hadosztály jelvényére.

A 49. hadosztály parancsnoksága Bruneckben volt. Más településekhez hasonlóan ebben a városban is felállítottak egy emlékszobrot, amelybe adomány ellenében kapható vasszögeket lehetett beütni. Ez a szobor ma már nincsen meg, de egy korabeli képeslap bemutatja.

Valahol azon a részen kellett, hogy álljon, talán éppen a Rienz folyó partján, amit a nyitó képeslapon is látunk. Ezen Bruneck vára látható, előtte a Szent Katalin, vagy „Rainkirche”. A kastély az 1200-as években épült. A templom az 1700-as években.

A nyitó képhez képest a folyócska völgye jelentősen beépült, nem találtam már olyan utcaképet, amely a várat és a templomot olyan közelről együtt tudta volna ábrázolni, mint a nyitóképen.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x