Körutazás a Monarchiában

Belgrad Vracar katonai kórház

Ez a bejegyzés a Monarchia által megszállt Szerbia fővárosának, Belgrádnak egyik szép középületét mutatja be.

Ezt a kórházat 1844-ben alapították a szerb haderő egészségügyi ellátása céljából. A jelvényen és a mai fotón is látható épületet 1909-ben építették Vracar városrészben. Az épület 400 ágyas kórházként a Balkán legnagyobb és legmodernebb katonai egészségügyi intézménye volt. A korban szokásos pavilon-rendszerű épületegyüttes készült el ekkor Danilo Vladisavljević tervei alapján neoromán stílusban.

Belgrád elfoglalása után az Monarchia hadereje változatlan céllal hasznosította, saját hadikórházat rendezett be az épületben. A katonai kórháznak minden a korban szokásos osztálya megvolt. Persze, elsősorban az itt szolgáló tisztek igényeit elégítették ki.

A Gurschner cég szép jelvénye a kórház főbejáratát mutatja. Ez teljesen egyező a korabeli, Nagy Háború alatt készített képeslap ábrázolásával. Ez a lap akár mintaként is szolgálhatott a jelvény készítőjének. Amint a mellékelt jelenkori fotó mutatja, a kórház fő épülete ma is jóformán változatlan formában áll Belgrádban. A kulturális minisztérium műemlékké nyilvánította. Az sajnos nem derült ki, hogy osztrák irányítás alatt miért nevezték „Brcko” kórháznak.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] haderő számára az elfoglalt területek képeivel díszített jelvényeket is készítettek. A Belgrad Vracar hadikórház képe és Mitrovica látképe szerepelt már a bejegyzések között. A mostani bejegyzésben […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x