Loading...
Hadvezérek, személyiségek

Paul von Hindenburg tábornagy

Paul von Hindenburg német tábornagy 1847-ben született Posenben (ma Poznan). Édesapja porosz katonatiszt volt. 1858-tól előbb a wahlstatti majd a berlini katonai iskolában tanult. A Porosz Királyság hadseregének tisztje lett. Részt vett az 1866-os porosz-osztrák háborúban majd az 1870-71-es porosz-francia háborúban is. 1878-tól az időközben megalakult Német Császárság vezérkari tisztje lett. Életkorára való tekintettel 1911-ben visszavonult a katonai szolgálattól. Ekkor már tábornoki rendfokozattal rendelkezett.

1914-ben visszahívták katonai szolgálatra és rábízták Ludendorff tábornokkal együtt a kelet-poroszországi haderő vezetését. Az oroszok ellen a Monarchiához hasonlóan Németország is védelemre rendezkedett be, és fő erőit Franciaország elleni támadásra vezényelte. A két tábornok kiváló vezetésével az oroszok előretörését nem csak hogy megállította, de a tannenbergi csatában aratott győzelmével sikerült megverni a támadó orosz erőket. Ez a hadművelet bevezette a Monarchia seregeivel karöltve indított nagy 1915-ös offenzívát. Ennek eredményeként az orosz csapatokat Orosz-Lengyelország területének feladására kényszerítették.

1916-tól a német haderő főparancsnoka lett, Ludendorff tábornok került a vezérkar élére. Ezt követően egészen 1918-ig kereste a győztes megoldást a német haderő számára a nyugati fronton. Közben a Monarchia segítségére kellett sietnie 1916-ban a román támadáskor, majd 1917 novemberében az Olaszország elleni nagy támadáskor. Vezetésével a német hadsereg elérte, hogy a frontokon nem győzték le.  Az ország tartalékainak végleges kimerülése az orosz összeomlás ellenére is a háború befejezését tette szükségessé. A gazdasági okokon túl erre az antant sikeres balkáni offenzívája, Bulgária majd a Monarchia kapitulációja is rákényszerítette Németországot.

A háborút követően a továbbra is nagy tiszteletnek örvendő Hindenburg lett német utódállam, a weimari köztársaság második elnöke 1925-től 1934-ben bekövetkezett haláláig.

Hindenburg tábornagy népszerű volt a Monarchiában is. Népszerűségét tükrözi, hogy a két Habsburg uralkodó után róla készült a legtöbb sapkajelvény. Messze több, mint például a német császárról, vagy bármelyik osztrák-magyar katonatisztről. Ebben a posztban egy viszonylag ritkább jelvényt mutatok be, ami nagyon hasonlít a 69. gyalogezred tábori képeslapját díszítő jelvény rajzolatához. Hindenburg ennek az ezrednek volt az ezredtulajdonosa. A 69-esek két jelvényét is a német tábornagy portréja díszíti. Mégis, a tábori lapon szereplő ábrázolás szerintem erről a harmadik, szalag nélküli jelvényről készülhetett, és csak a grafikai munka egészítette ki az ezred nevét viselő szalaggal.

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] Paul von Hindenburg portréját mutatja, mint korábban a német marsallról szóló bejegyzésben is bemutattam. Más lapokon csatajelenetek, hősiesen küzdő 69-es bakák láthatóak, és vannak […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x