Körutazás a Monarchiában

Olmütz (Olomouc)

A Szent Mihály templom a hármas kupolájával a város panorámaképének meghatározó épülete. A templomot az 1200-as évek közepén építették, majd 1673-1686 között átépítették a ma látható barokk csarnoktemplommá. A jelvényen tőle jobbra található magas torony a Szent Vencel katedrális 100 méter magas harangtornya. Előtte a bejáratot díszítő két kisebb torony áll. A katedrális Olmütz érseki székhely legfontosabb gótikus temploma. A templom építése már az 1100-as évek elején megkezdődött. Ekkor Olmütz morva tartományi központ volt. Az 1265-ös tűzvész után teljesen átépítették, ekkor kapta ma is látható gótikus formáját. Az 1800-as évek végén restaurálták, újgótikus stílusban kiegészítették. A képen balra az 1710-es években épült Havas Boldogasszony templom barokk tornyai látszanak. A pompás építészeti örökséggel rendelkező város főtere, a Városháza és az előtte álló 35 méter magas Szentháromság oszlop a jelvényen nem látható.

Olmütz a Monarchia idejére már elveszítette tartományi székhely státuszát. Ezt a szerepet Brünn vette át. A tartomány északi részének vált közigazgatási központjává. A hadszervezetben továbbra is jelentős szerepet kapott. Az 5. gyaloghadosztály és ebben a 9. dandár parancsnoksága volt a városban. Ebben a dandárban működött az 54. gyalogezred, amelynek a jelvényét a város látképe díszíti. Az ezredben németek és csehek vegyesen szolgáltak. A háború elejétől 1918 áprilisáig az orosz fronton alkalmazták. Ekkor az 5. hadosztállyal átvezényelték az olasz frontra. A jelvény felirata „Drzte se Hanaci” magyarul „Ragaszkodj a kötelekhez” (esetleg inkább a gyökerekhez).

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 éve

[…] 54. gyalogezred egyik jelvényét Olmütz városával kapcsolatban már bemutattam: https://kappenabzeichen.hu//olmutz-olomouc/ Az ezred az 5. hadtesttel főként az orosz fronton került bevetésre. Állománya német és cseh […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x