Hadvezérek, személyiségekViselési fotók

Karl Magerl v. Kouffheim

Régi gráci família tagja, akik a Monarchia seregébe és flottájába több katonatisztet adtak. 1914-től a 12. gyalogezred alezredes parancsnoka. 1917-ben előléptették ezredessé és megbízták a 66. gyalogdandár vezetésével. Nevét többször olvashatjuk a 12. gyalogezred ütközeteinek leírásában. Például 1914 augusztus 27-én az ezred tűzkeresztségének napján Lublin környékén, a 262-es magaslat elfoglalásakor. A bejegyzéshez csatolt fotó és az említett haditett leírása az „Unteilbar und Untrennbar” című Bécsben 1919-ben kiadott kötet 341. oldalán található.

A csatolt képen már ezredes és dandár parancsnok. Tiszti csákóján a bal oldalon két jelvényt látunk. Az első, négyszögletes a IV. hadtest jelvénye. Mögötte a háromszög alakú jelvény a 33. hadosztályé. Ennek a hadosztálynak a két dandára közül volt az egyik a Magerl által vezényelt 66. dandár. Ebbe a dandárba volt beosztva a 12. gyalogezred.

Karl Magerl von Kouffheimról még egy információt sikerült megtudnom. 1918 november 16-án a frontról visszatért ezredes a Zólyomban alakult karhatalom parancsnokaként a Zsolnára és Ruttkára időközben bevonult cseh csapatokat megtámadta és a városokat tőlük visszafoglalta.

A jelvényekről annyit érdemes megjegyezni, hogy azok a katonai térképeken alkalmazott taktikai jeleknek felelnek meg. A hadtesteket jelölték négyzetes alapon római számokkal. A hadosztályok a jelvényen is látható fekete-sárga sávos, egyenlő szárú háromszögekbe írt arab számokkal voltak megjelölve. A dandárok némelyikének is volt jelvénye. Ezek a hadosztályjelvényt felezték meg középen, és annak a felső részét mutatták. Csak fölül volt rajtuk fekete sáv. Szintén arab számmal írták be a dandár hadrendi számát. A 66-os dandárnak nem volt saját sapkajelvénye. Az ezredes nyilván helyette viselte a hadosztály jelvényét.

Subscribe
Visszajelzés
guest
6 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Markgraf
Markgraf
3 éve

Magerl-ről van egy nagyon fontos, ám egyelőre ellenőrizetlen információ: állítólag az osztrák kormány őt akarta megbízni a Lajtabánság elleni műveletek vezetésével, amit nem vállalt el, mondván hogy magyarok ellen nem akar harcolni.
Az osztrák hadseregben tudtommal nem szolgált (lehet hogy ezért), de a magyar sajtóban nyugalmazott tábornokként hivatkoztak rá. 1941-ban halt meg.

Markgraf
Markgraf
Reply to  Szanyi Miklós
3 éve

Fiatalabb korában magyar ezredeknél szolgált, de feleségre vonatkozóan nem találtam semmit.

Markgraf
Markgraf
Reply to  Szanyi Miklós
1 éve

Időközben kiderült, hogy a felesége kassai volt (esélyesen magyar, sajnos csak a keresztneve ismert), és a fia is Kassán született 1908-ban. A Bundesheerben címzetes vezérőrnagyi rendfokozatot kapott.

Markgraf
Markgraf
Reply to  Szanyi Miklós
1 éve

Az apja évekig Pécsen szolgált, két gyermeke is ott született. Testvére, Rudolf a 83-asoknál volt tiszt, ő komáromi szolgálata idején tért át a katolikusról az evangélikus vallásra. Karl maga egyébként Zárában született.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x