Fegyverzet

Páncélvonat

A Nagy Háborúban elsősorban a keleti hadszintéren alkalmaztak páncélvonatokat. Az első szerelvényeket az oroszok építették még 1912-ben és sikeresen alkalmazták Galíciában a német és osztrák-magyar csapatokkal szemben. Az orosz példát követve a Monarchia is építeteni kezdett hasonlókat. Az első három, helyszínen feltalált anyagokból rögtönzött vonat még 1914-ben készült el. Ezt követően a hátországban még kilenc szerelvény készült.

A könnyű szerelvények páncélozott mozdonyból és ez elé és mögé csatlakozó egy-egy géppuskákkal felszerelt kocsiból állt. Ezekből 1914-15 fordulóján hat épült.  A nehéz szerelvényeknek két mozdonya is volt. Ezeknél középen volt egy géppuskás parancsnoki kocsi, a szerelvény elejéhez és végéhez pedig egy-egy lövegkocsi volt kapcsolva. Ezeken forgatható toronyban egy-egy 7 cm-es haditengerészeti gyorstüzelő ágyút helyeztek el. Oldalanként egy-egy géppuska is helyet kapott bennük. A kocsik közötti kommunikáció belső telefonvonallal történt. Három nehéz páncélvonat épült a Monarchiában (VII, VIII és IX sorszámmal). A IX. vonaton csak egy lövegkocsi volt, egy mozdony és két géppuskás vagon. Később biztonsági okok miatt, a vasúti pálya aláaknázása elleni védelemként egy pőrekocsit is beállítottak a szerelvény elején. Más alkalmakkor, elsősorban az olasz fronton alkalmazott két szerelvénynél a középső részen is elhelyeztek egy légvédelmi célt szolgáló, géppuskával felszerelt pőrekocsit. Később egy kivételével valamennyi páncélvonatot felszereltek lövegkocsival, így a szerelvények összeállítása jelentősen megváltozott. A páncélvonatokhoz menetben további személy (lakó) és tehervagonok is csatlakoztak, amelyeket ütközet előtt lekapcsoltak. A páncélvonatokról részletes tanulmány található itt.

Négy monarchiás sapkajelvény ábrázol páncélvonatot. A nyitóképen látható az egyik legszebb. A fotó a VII. vagy VIII. nehéz szerelvényt mutatja Zborów állomásán 1916-ban. Előtérben a lövegkocsi, a szerelvény végén a lakókocsik találhatók. Ugyanezt a vonatot látjuk a szecessziós keretben látható jelvényképen. Egy ehhez teljesen hasonló jelvény a VII. sorszám nélkül készült. Ugyanez a jelvénykép díszíti a felirat szerint IV. páncélvonatot ábrázoló jelvényt is. Ez nyilvánvaló tévedés, az egy könnyű egység volt, lövegkocsi nélkül. Olyan, mint amilyen a korabeli tábori levelezőlapon is látszik. Az átalakítás után ugyan kapott lövegkocsit, de az nem közvetlenül a mozdony előtt sorolt, mint ahogyan a képen látszik.

Volt még egy ARKANZAS gyártású jelvény, “Páncélvonat harcban” címmel, de azon a vonatnak csak stilizált képe látszik.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x