Fegyverzet

M14 és M15 15 cm-es nehéz tarack

A Monarchia tüzérségének fejlesztése sürgető feladattá vált a nagy Háború kitörését követően. A kialakuló állásháborúban a nehéz tüzérségre egyre nagyobb szükség volt. Korábban csak erődök, megerősített támpontok leküzdésére kellett nagy űrméretű és romboló hatású lövegeket igénybe venni. Az állásharcokban az ilyen jellegű feladatok a frontvonal minden pontján jelentkeztek. Ezért a megerősített állásokat rombolni képes löveganyag növelése első számú feladattá vált. A leírások szerint a háború első két évében az erődökből, hadi szertárakból elővett rendkívül vegyes löveganyaggal szerelték fel a nehéz tüzér egységeket. A fegyverek egy része még hátrasiklás nélküli, bronz lövegcsöves korszerűtlen eszköz volt, amelyet minden lövés leadása után újra a célra kellett irányozni. Ezért tűzgyorsaságuk alacsony volt. Korszerű fegyver főként a 24 és 30,5 cm-es nehéz mozsár volt, de ezek a drága fegyverek csak kis darabszámban álltak rendelkezésre.

A löveganyag korszerűsítésében a főszerepet a 15 cm-es nehéz tarack kapta. A löveget 1912 és 1914 között tervezték. nagyobb számban 1915-től került a frontokra. 40 kg tömegű lövedéket tudott 9 km távolságra célba juttatni. A kor technikai színvonalának megfelelő hátrasikló csövű, pneumatikus fékezésű fegyver volt. A lövegcső -5 foktól +70 fokos állásig volt mozgatható. Tűzgyorsasága percenként 1-2 lövés volt. A háború végéig Plsenben mintegy 800 darabot, Győrben 200 darabot gyártottak le belőle.

Az M 15 nehéz tarackot a vártüzérség 15 cm-es torony tarackjából fejlesztették ki a Skoda üzem tervező mérnökei. Az M 14 nehéz tarack lövedékét lőtte ki ez a fegyver is, maximálisan 3,5 km távolságra. Négy részre bontva lehetett hegyi terepen is mozgatni. Az első lövegek 1916 elején kerültek ki az egységekhez. A háború végéig összesen 56 darabot gyártottak le belőle.

A 15 cm-es tarackokat 1939-ig gyártotta és hadrendben tartotta több európai ország.

Az M14 15 cm-es nehéz tarack sok sapkajelvényen megjelenik, hiszen a nehéz tüzér ezredeknek ez volt a legfontosabb lövegtípusa. A bejegyzésben bemutatott jelvény a 15. nehéz tüzér ezred (korábban 6. nehéz tarackos osztály) jelvénye. A nyitóképen az M14-es, a bejegyzés végén látható képen az M15 nehéz tarack látható tüzelő állásban.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x