Iskolajelvények

Klauzál Gábor Gimnázium Szeged

Az iskolarendszer fejlesztési programjában a Monarchia idején Szegeden is több új iskolát alapítottak. A Magyar Kir. Főgimnázium 1898-ban alakult meg. 1905-ben költözött a Tisza Lajos körúti épületbe, amely korábban 1898-tól a felső leányiskolának adott otthont. Az iskola nevét 1921-ben változtatták meg Klauzál Gábor Gimnáziumra. Azért Klauzál, mert Klauzál Gábor volt a város országgyűlési képviselője az 1860-as években. Közreműködött Deák Ferenc oldalán a Kiegyezés előkészítésében.

A Gimnázium előbb csak a felső négy osztállyal, majd 1905-től teljes 8 osztályos rendszerben működött. A tanulók létszáma 600-700 körül volt az első években. A világháborút követően az iskola vonzáskörzetének déli része az utódállam Jugoszláviához került, így a tanulói létszám lecsökkent.

A Klazuzálnak volt egy olyan, szokásosabb jelvénye, amelyen a koronás magyar címer körüli fehér szalagban volt olvasható az iskola neve. Az itt leközölt jelvény ennek a jelvénynek az 1945 utáni utódja, amelyben már a köztársasági címer szerepel népi motívumok mellett. 1950-ben jött a következő névváltás, így ez a jelvény legfeljebb 4 évig volt használatban.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x