Loading...
Különleges egységek

22. repülőszázad

A különféle repülő egységek gyors fejlődésen mentek keresztül a Nagy Háború során. A fegyvernem gerincét végig a felderítő feladatú kétüléses gépek adták. 1917-től ezek mellé darabszámra és jelentőségre is felnőttek a vadászgépek, amelyek feladata már kifejezetten az ellenséges gépek illetve megfigyelő ballonok megsemmisítése volt. A Monarchiának kifejezetten bombázó kötelékei nem voltak. A bombavetésre is a felderítő gépeket alkalmazták.

A felderítő repülőgépek közül kiemelkedik a német tervek szerint épült Hansa-Brandenburg C-I modell, de voltak osztrák-magyar fejlesztésű gépek is, mint az Aviatik Berg. A légierő fejlesztéséhez adományokat gyűjtöttek a Monarchiában. A bejegyzésben látható jelvény is ebből a célból készült. A másik, Flieger Korps feliratú jelvény inkább egyfajta fegyvernemi jelvénynek tekinthető.

A repülő századok többsége 1915 után alakult meg. Ilyen volt a 22. is, amelyiknek egy tábori levelező lapját a nyitó képen lehet látni. Ez a század a kiképzés után 1916 márciusában a keleti frontra került, Michalowo repülőterére. 1917 júliusában a légierőt átszervezték és a különféle feladatokkal megbízott századok sorszáma után egy betűjelet is kaptak. A 22D repülőszázad hadosztály-felderítői feladatot látott el (D=Division). A levelezőlap még ezt megelőzően készülhetett, mert felirata Flik 22.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x