Iskolajelvények

Constantinum Kiskunfélegyháza

Ez a csodálatosan szép jelvény méltón mutatja be az 1945 előtti jelvénykészítő tradíciókat. A jelvénygyártás és viselés az 1800-as évek végétől már nagy divat volt. A sokféle civil szervezet, sportkör, dalárda, lövészegylet mellett az iskoláknak is voltak jelvényeik. Ezek szinte kivétel nélkül nagyon magas művészi és technológiai igényességgel készültek. A legszebbek persze a tűzzománcos kivitelű darabok, mint ez a csodálatos iskolajelvény is. A technológiai felkészültséget, művészi kivitelezést ráadásul egészen megengedhető áron lehetett megkapni. A világháborús sapkajelvények hátán szereplő árak (tussal írták rá) többnyire mindössze 1-2 koronára rúgnak. A bonyolult, nagyobb méretű, több részből álló példányokért kértek el 5-6 koronát. A nemesfém anyagúak persze drágábbak voltak.

Ez után a kis kitérő után néhány szót arról az iskoláról is kell ejteni, amely ezt a gyönyörűséget készíttette (ma is ez a motívum az iskola címere, lehet, hogy van jelvény is?). A Constantinum iskolát az intézmény honlapján olvasható információ szerint Schuster Constantin emlékére nevezték el Constantinumnak. Constantin püspök 1908 szeptemberében hívta meg a Miasszonyunkról elnevezett kalocsai iskolanővéreket az intézménybe. Az intézet elemi népiskolát, polgári leányiskolát, tanítóképzőt és mezőgazdasági leányiskolát foglalt magába.

1948-ban sok más egyházi fenntartású iskolával együtt a Constantinumot is államosították. Épületében továbbra is iskolák működtek. 1989 után fokozatosan kerültek vissza egyházi kezelésbe a Constantinum intézményei.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x