Sapkajelvényes lapok

3-as lövész

Néhány hete töltöttem fel a 3. lövész ezred egyik képeslapját, egy sorozat darabját. Ebben a bejegyzésben annak a sorozatnak egy másik, nagyon szép képeslapját mutatom be. És egy ritka jelvényt is, amely szintén ennek a lövész ezrednek készült.

A jelvény azért különleges, mert láthatóan nem ezzel a bevéséssel tervezték, az utólag került rá. Néhány esetben az ezredek nem új kompozíciót rendeltek a jelvénygyártóktól, hanem már korábban legyártott propaganda jelvényeket vésettek meg. Az alap jelvények többnyire uralkodói portrék voltak, mint az 1-es huszároké, a 34-es vagy a 15-ös közös ezred jelvényei. Néha előfordult, hogy más patrióta jelvényeket használtak fel. A most közölt jelvény esetében a babérral díszített bajonettet. Az utólag bevésett (beütött?) felirat: SR 3. Hármas lövész.

A jelvény mellé tett képeslapon rohamsisakos katonákat látunk. Ez arra utal, hogy a lapot a háború vége felé készítették. A rohamsisak használata 1917 végétől, de főként 1918-ban vált tömegessé a Monarchia haderejében. A sisakgyártás is csak a háború közben indult meg, és sokáig nagy hiány volt belőle. Ezért zsákmányolt francia és olasz sisakokat is használtak az osztrák-magyar katonák. A németek is szállítottak sisakokat. A saját gyártásban két fő típus készült, a német haderőben használtnak a monarchiás változata, illetve a saját tervezésű ú.n. „Berndorf” sisak. A képen a német mintájú sisakot látjuk.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x