Háborús propaganda

Jerouschek jelvénygyár

A honlapon szereplő jelvények egy részénél utaltam a készítő cég nevére is. Leggyakrabban a budapesti Arkanzas, a bécsi Gurschner és Brüder Schneider cégek jelzéseit lehet a jelvényeken látni. De a legtöbb jelvényen nincsen gyártójel. Persze azért nem gondolom, hogy a fenti három céghez hasonló nagyságú választékot sok más (névtelen) cég gyártott volna.

A kevésbé gyakori előfordulások közé tartozik a Jerouschek cég. Mivel több jelvényen megvan a cég gyártójele, azt hiszem, hogy ez a cég megjelölte nevével a jelvényeit. Ezt azért is lehet állítani, mivel a jelölt Jerouschek jelvények többsége rendkívül igényes tűzzománcos munka. Láthatóan a piaci keresletnek a drágább, igényesebb szegmensére specializálódott a cég. Ebben a kategóriában sokkal kevesebb jelvényre volt kereslet, mint az olcsó lemezjelvényeknél. Ezért van ma is kevesebb Jerouschek jelvény, mint mondjuk Arkanzas.

A cég túlélte a Nagy Háborút. A két háború között is jelentős forgalma volt. Sokféle pártjelvényt, egyesületi jelvényt gyártott, szemben például az Arkanzas céggel, amelynek csak elvétve bukkan fel egy-egy tétele a két háború közötti évekből. Mi több, a kor két legjelentősebb, legnagyobb darabszámban gyártott, reprezentatív jelvényét a Vitézi Jelvényt és a Csapattiszti Jelvényt mások mellett ez a cég is készítette.

A bejegyzéshez egy reklám cédulát mellékelek. Nem tudom eldönteni, hogy a Nagy Háború előtti vagy utáni. A jelvények közül az 51. honvéd gyaloghadosztályét választottam.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x