Háborús propaganda

Egy jelvény reinkarnációi

A 38. gyalogezred ünnepi jelvényének a rejtélyét sikerült már feltárni. A Mollináry majális jótékonysági rendezvény volt Budapesten, amely a 38. gyalogezred segélyalapja számára gyűjtött adományokat. Az eseményre az Első Tűzzománc Jelvénygyár, Berger Márkus üzeme készített emlékjelvényt.

A jelvénygyártók időnként felhasználták jól sikerült korábbi darabjaik ötletét és szerszámait más jelvények készítéséhez is. Ezért beszélhetünk a jelvények reinkarnációjáról: a korábbi, esetleg már nem kapható jelvény helyett más felirattal új változat jelenik meg. Ezzel a jelvénnyel is ez történt. Az eredeti esemény, a Mollináry Majális 1917 május 27-én került megrendezésre.

Egy évvel később, 1918 április 28-án egy másik esemény szervezése kapcsán került ismét bevetésre a cég mézeskalács-szív formájú jelvénye. A Vigadóban tartott Áprilisi Est volt ez a rendezvény, amelyet a Holnap Irodalmi Társaság szervezett. A Holnapról könnyen sikerült információkat szerezni. Ady Endre vezetésével Nagyváradon alakult meg 1908-ban, és a költő követőinek részvételével jelentetett meg antológiákat, szervezett előadó esteket és kortárs festőművészek műveiből tárlatokat. Nem volt hosszú életű szerveződés, 1911-ben már feloszlott. Két kérdés nyitva maradt: ha a társaság feloszlott, akkor vajon kik szervezték ezt az 1918-as eseményt? A másik: vajon a jelvényen a Pesti, a Budai, vagy a Nagyváradi Vigadót említik? Sajnos ezekre a kérdésekre nem kaptam választ.

A jelvénynek nem csak a felirata változott, de a rajta szereplő alakok is. Az eredeti jelvényen látható népviseletben és bakaruhában ábrázolt táncos pár eltűnt, helyette az irodalmat szimbolizáló, lantot pengető múzsa jelent meg.

Egy újabb év telt el, világrengető események mentek végbe. A Monarchia felbomlott, vele bukott régi társadalmi rendje is. A politikában is nagy változások következtek be. A vesztes háborútól kiábrándult, csalódott néptömegek haragját kihasználva baloldali, az orosz kommunistákat követő politikusok kerültek hatalomra. Megalakult a Kommün. A mi derék jelvénygyárunk próbált haladni a korral, és az eladhatatlanná vált monarchiás jelvényalapokat felhasználva az új uraknak tetsző darabokat készítettek. A régi jelvénytestekre az új kor szimbólumát, vörös csillagot forrasztottak. A Berger cég sok jelvényét alakította át ilyen módon. A mi esetünkben a megelőző változat, az irodalmi körös jelvény jutott erre a sorra. A Mollináry feliratos példányok lehet, hogy elfogytak ekkorra.

A három változat közül nekem azért mindenképpen az első, az eredeti tetszik a legjobban.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x