Sapkajelvényes lapok

127. tábori tüzér ezred

A tüzér ütegek azonosítása és követése a háború forgatagában meglehetősen nehéz feladat. Egyrészt a tüzér egységek közül alig néhánynak készült emlékkönyve. A legfontosabb információ forrás ezért magyar nyelven a Magyar Tüzér című kötet. Német nyelven a Militaria Verlag tüzérségről szóló kötetét érdemes kiemelni. Mindkét könyvben vannak olyan összefoglaló táblázatok, amelyek a Nagy Háború során végbement fejlődést bemutatják és a többször is megváltozott számozást is próbálják követni. Teljesen korrekt és kimerítő információval viszont egyik sem szolgál.

A jelvények maguk is bemutatják néha a változásokat. Ilyen a 127. tábori tüzér ezred jelvénye. Ezen ugyanis kisebb méretben az előd tüzér egységekre is van utalás FHR 6 és FHR 27. FHR a tábori tarackos ezred német nevének (Feldhaubitzregiment) rövidítése. A Nagy Háború elején létezett 6. tábori tarackos osztály majd ezred a kiinduló pont. Ez az egység a kassai 27. gyalogos hadosztály tüzér dandárjának volt a része. A szám 1916-ban változott, amikor a tüzér dandárokba beosztott tábori ágyús és tábori tarackos ezredek a hadosztályok számozását kapták. A mi esetünkben ez a 27-es volt. 1918 elején a tüzérség nagy árszervezésekor a korábbi ágyús és tarackos ezredekből vegyes tábori tüzér ezredeket hoztak létre. A tarackos ütegek fele a 27-es tábori tüzér ezredbe, a többi a 127-es tábori tüzér ezredbe került. Vagyis, minden hadosztálynak ekkortól két vegyes felszerelésű tábori tüzér ezrede volt.

A jelvény nem csak a számozás változását követi, de mutatja a kiindulást és a végpontot is. A jelvényen lent látható kép a kassai dómot ábrázolja. Fent a 27-es hadosztály utolsó szolgálati területének a képét látjuk Tirol hegyei között. A Piave-offenzíva idején a hadosztály a Brenta folyó völgyében támadta az olaszokat. Az előretörés kiért a Po-síkságra. A támogató tüzérséget viszont nem sikerült a környező hegyvidéken keresztül a támadó élek mellett mozgatni. Tüzérségi támogatás nélkül az előretört gyalogezredeknek vissza kellett vonulniuk. A mellékelt képeslap felirata FHR 27, vagyis az ezrednek az 1916/7-ben érvényes számozását mutatja.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x