Csaták

Mte Meletta, 2. bosnyák gyalogezred

A Monarchia 1878-ban csatolta magához Boszniát és Hercegovinát. Az okkupáció nem zajlott konfliktusmentesen. A helyi lakosság a történelmi hagyományoknak megfelelően önvédelmi csoportokba szerveződött. Ezek több helyen szembeszálltak a bevonuló katonasággal. Persze, végül a megszállás befejeződött, a paramiltáris csoportok hazamentek, de fennmaradtak. A Monarchia boszniai politikáját nem célom itt tárgyalni. Azt viszont meg kell említeni, hogy a Nagy Háború idejére a militáns szellemiségű lakosság nagy részét sikerült a birodalom számára megnyerni. A szerbek körében ez értelemszerűen kevésbé lehetett sikeres, hiszen a szomszédságban megalakult a Szerb Királyság. A boszniai szerbek akkor is és ma is a szerb „anyaállamhoz” tartozónak érzik magukat.

A balkáni területen minden esetre létrejött a katonai közigazgatás és megalakultak a reguláris katonai egységek. Sorezredből négyet hoztak létre 1894-ben. Ezek közül a 2. kiegészítési területe Banja Luka körzete volt. Ebből kifolyólag vegyes horvát és szerb legénysége lehetett. Az ezred Grácban állomásozott. A 6. hadosztállyal a III. hadtestbe volt besorolva. A hadtest beosztását követve 1915 májusától hol az Isonzo hadsereg, hol az olasz front tiroli szárnyát védő 11. hadsereg kötelékében harcoltak.

A „bosnyák” ezredek a Monarchia legjobb csapatai közé tartoztak. Ez nyilván a legénység múltbeli tapasztalataiból, örökségéből is fakadt. A bejegyzéshez mellékelt jelvény a 2. ezred harcosát ábrázolja kezében fegyverrel és győzelmi babérral. Az alsó részen olvasható név Mte Meletta az ezred kiemelkedő haditettének színhelyét örökíti meg. Ezt a hegyet a bosnyák ezred 1916 júniusában támadta a Monarchia nagy dél-tiroli offenzívája idején. A hegy elleni támadás hét napig tartott és az ezred több, mint 200 katonájának életét követelte.

Az ezrednek otthont adó Graz városa 100 év után is őrzi az ezred emlékét. Az Olaszországban fekvő  Meletta hegyen emléktáblát állított fel. Minden évben ünnepséget rendeznek az ezred tiszteletére. A mai leírás szerint a tiszti kar nagy része a város szülötte volt. A Melettán fekvő hősi temetőt is szépen gondozzák.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x