Loading...
Hadvezérek, személyiségekSapkajelvényes lapok

Heinrich von Hess 49. gyalogezred

Ő nem a Nagy Háború tábornagya volt ugyan, de a 49. gyalogezred tulajdonosa. Az ezredről egy viselési fotóval kapcsolatban már írtam. Itt most az ezred jelvényével díszített tábori lapot mutatok be.

Már eddig is sokat foglalkoztatott a jelvényen szereplő címerpajzs, meg persze a kereszt is. Szerettem volna megtudni, honnan származnak. Ezért tértem vissza az ezredtulajdonos személyéhez.

Őróla viszont kiderült, hogy a Monarchia 19. századi történetének egyik legnagyobb alakja, akinek a nevét ma létező osztrák katonai egység is viseli.  Utcát neveztek el róla Bécsben és a központi temetőben díszsírhelyet is kapott. 1788-ban született Bécsben. Már a napóleoni háborúkban kitüntette magát Aspernnél és a wagrami csatában is. 1813-ban 25 évesen már százados volt, és a haderő főparancsnokságán kapott beosztást. 1831-től az itáliai osztrák területek fővezére Radetzky tábornagy vezérkarában szolgált. A 49. gyalogezreddel a kapcsolata 1842-re vezethető vissza, amikor az ezred tulajdonosa lett.

1848-49-ben ismét érdemeket szerzett Radetzky mellett az olasz forradalom leverésében és a piemonti csapatok visszaverésében. 1850-től a katonai diplomácia fontos személyisége lett és az uralkodó titkos tanácsosa. 1859-ben ismét Itáliába küldték, de a később elveszített magentai és solferinoi csaták során tanácsait nem követték. Neki a békekötés hálátlan feladata jutott a franciákkal. 1870-ben halt meg Bécsben. Díszsírhelyén látható a család címere.

Hess után kutatva leltem meg nemesi címerét, amely megegyezik a 49-es ezred Hess-keresztjén látható címer jobb felével. Egyelőre ennyit sikerült összeszednem, a címer sávozott másik fele, illetve a kereszt eredetéről továbbra sem sikerült információt találnom. Ez eléggé bosszant. Tud valaki segíteni?

Subscribe
Visszajelzés
guest
5 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
21 napja

Esetleg a tartomány/sorozási körzet, és / vagy az ezrednek otthont adó város címere jelenhet meg a jelvényen az ezredtulajdonos családi címere mellett.
Érdekes lehet még az ezred hajtókaszíne is ebből a szempontból a világoskék szegélyű fehér keresztnél. Ezt esetleg lehet tudni? A kereszt kialakítása pedig a családi címer alsó részén található koronás rendjelből jöhetett.

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
20 napja

Esetleg az ezredtulajdonosnak volt bírotka vagy valamlyik városban palotája rezidenciája, vagyis egy olyan város vagy tartomány ahová ez a személy egyértelműen köthető? Lehet ennek a városnak a címere is a család címere mellett.

Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
9 napja

a jelvénynek ismert koronás és évszámos változata is, sőt babérkoszorus is.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x