Loading...
Hadvezérek, személyiségekSapkajelvényes lapok

Heinrich von Hess 49. gyalogezred

Ő nem a Nagy Háború tábornagya volt ugyan, de a 49. gyalogezred tulajdonosa. Az ezredről egy viselési fotóval kapcsolatban már írtam. Itt most az ezred jelvényével díszített tábori lapot mutatok be.

Már eddig is sokat foglalkoztatott a jelvényen szereplő címerpajzs, meg persze a kereszt is. Szerettem volna megtudni, honnan származnak. Ezért tértem vissza az ezredtulajdonos személyéhez.

Őróla viszont kiderült, hogy a Monarchia 19. századi történetének egyik legnagyobb alakja, akinek a nevét ma létező osztrák katonai egység is viseli.  Utcát neveztek el róla Bécsben és a központi temetőben díszsírhelyet is kapott. 1788-ban született Bécsben. Már a napóleoni háborúkban kitüntette magát Aspernnél és a wagrami csatában is. 1813-ban 25 évesen már százados volt, és a haderő főparancsnokságán kapott beosztást. 1831-től az itáliai osztrák területek fővezére Radetzky tábornagy vezérkarában szolgált. A 49. gyalogezreddel a kapcsolata 1842-re vezethető vissza, amikor az ezred tulajdonosa lett.

1848-49-ben ismét érdemeket szerzett Radetzky mellett az olasz forradalom leverésében és a piemonti csapatok visszaverésében. 1850-től a katonai diplomácia fontos személyisége lett és az uralkodó titkos tanácsosa. 1859-ben ismét Itáliába küldték, de a később elveszített magentai és solferinoi csaták során tanácsait nem követték. Neki a békekötés hálátlan feladata jutott a franciákkal. 1870-ben halt meg Bécsben. Díszsírhelyén látható a család címere.

Hess után kutatva leltem meg nemesi címerét, amely megegyezik a 49-es ezred Hess-keresztjén látható címer jobb felével. Egyelőre ennyit sikerült összeszednem, a címer sávozott másik fele, illetve a kereszt eredetéről továbbra sem sikerült információt találnom. Ez eléggé bosszant. Tud valaki segíteni?

Subscribe
Visszajelzés
guest
5 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabesz
Gabesz
3 éve

Esetleg a tartomány/sorozási körzet, és / vagy az ezrednek otthont adó város címere jelenhet meg a jelvényen az ezredtulajdonos családi címere mellett.
Érdekes lehet még az ezred hajtókaszíne is ebből a szempontból a világoskék szegélyű fehér keresztnél. Ezt esetleg lehet tudni? A kereszt kialakítása pedig a családi címer alsó részén található koronás rendjelből jöhetett.

Gabesz
Gabesz
Reply to  Szanyi Miklós
3 éve

Esetleg az ezredtulajdonosnak volt bírotka vagy valamlyik városban palotája rezidenciája, vagyis egy olyan város vagy tartomány ahová ez a személy egyértelműen köthető? Lehet ennek a városnak a címere is a család címere mellett.

Éremgyüjtő
Éremgyüjtő
3 éve

a jelvénynek ismert koronás és évszámos változata is, sőt babérkoszorus is.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x