Sapkajelvényes lapok

20. honvéd gyalogezred

Az ezredek különféle ereklyéi között időnként nehezen értelmezhető tárgyak is felbukkannak. Például előfordul, hogy az ezred számára készített tábori levelező lapokon olyan díszítés van, amit nehezen tudunk értelmezni. Van 5-6 olyan tábori lap, amelyen láthatóan valamilyen sapkajelvényt látunk, de az illető jelvény ismeretlen még. Nem került elő a maga tárgyi valóságában. A 15. honvéd gyalogezred sapkajelvénye mellett szereplő különleges 71-es gyalogezred jelvényt korábban már bemutattam. Ebben a bejegyzésben a 20. honvéd gyalogezred még ismeretlen jelvénye van a középpontban.

A nyitó képen a tábori lapra feltettem az ezred közismert sapkajelvényét kétféle anyagváltozatban is. Ezen jól olvashatók az ezred 1914 és 1916 közötti szereplésének a legfontosabb helyei. Ezek mind az orosz fronthoz kapcsolódnak. A képeslapon viszont hegyi terepen zajló csatajelenetet látunk. Az ezred emlékalbuma természetesen beszámol az 1917 és 1918 közötti eseményekről is. Ezek a beszámolók leírják, hogy az ezredet 1917-ben az olasz frontra, a Karszt-fennsíkra vezényelték. Itt részese volt a 10. Isonzó-csatának is, amely arról nevezetes, hogy az olasz támadóknak sikerült elfoglalniuk Kostanjevica települést, és fogságba ejtették az ott védekező 31-es honvéd zászlóaljat. Az olasz betörést a falutól délre álló 32-es honvédek segítségével sikerült elretszelni. Másnap már a 20-as honvédek közreműködésével végrehajtott ellenlökéssel a hadosztály visszafoglalta az eredeti állásokat.

Kostanjevica neve emiatt az esemény miatt feljegyzésre került mind a 31-es, mind a 32-es honvédek sapkajelvényeire is. A 20-as honvédek doberdói jelvénye feltehetőleg nem készült el végül. A tábori lapon csak a tervezett jelvény képe látható. A tábori levelezőlapot Csiszér Gábor bocsátotta rendelkezésemre, akinek ezért hálás köszönet jár!

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x