Hadvezérek, személyiségek

Alexander von Krobatin

Alexander von Krobatin (1849-1933) osztrák tüzér tiszt volt, 1912-1917 között a Monarchia hadügyminisztere volt. Apja alacsony sorból, közkatonaként kezdve ért el az alezredesi rangra és szerzett nemességet a Monarchia seregében. Alexander iskolái elvégzése után 1869-ben lépett tényleges szolgálatba hadnagyi rangban. Bécsben kémiai tanulmányokat is folytatott, miközben a 3. erődtüzér zászlóaljában volt állományba véve. 1877-85 között elvégezte a katonai Műszaki Akadémiát és századossá léptették elő. 1885-től szolgált tüzértisztként különféle beosztásokban. 1895-ben lett ezredes, egyúttal az 1. hadtest tüzérosztályának parancsnokának nevezték ki.

1896-ban került a hadügyminisztériumba. 1900-ban vezérőrnaggyá léptették elő. A minisztériumban egyre magasabb beosztásokat kapott. 1910-ben táborszernagy, 1912-től hadügyminiszter. A miniszter feladata a háborús felkészülés szervezése ide értve a haderő felszerelését és a haditermelés megszervezését is. Conrad vezérkari főnök egyik fontos, háborúpárti szövetségese volt. Végül ő rendelte el a mozgósítást Szerbia ellen 1914 július 30-án. Munkájával kapcsolatban elemzők hangsúlyozzák, hogy a haderő tüzérségének jelentős fejlesztésében komoly szerepe volt. Ehhez kapcsolódóan a tüzérség anyagi ellátásához szükséges termelési kapacitások fejlesztésének szervezése is fontos feladata volt. A másik kiemelt terület a haderő élelmiszerrel való ellátásának megoldása. Ebben a későbbi ellenféltől, Romániától érkező szállítások biztosítása volt a fő feladat. 1916-ban vezérezredessé léptették elő és bárói rangra emelte az uralkodó.

Krobatin 1917 márciusában lemondott a miniszterségről. Ehhez részben az új uralkodó kevésbé militáns politikai irányvonala játszott közre. Károly elmozdította Conrad vezérkari főnököt is. A másik ok az 1916 közepétől kieső román gabona szállítások pótlására elrendelt rekvirálási rendelete volt, amit a politikusok nem jól fogadtak és kritizáltak. Lemondását követően a Tirolban működő 10. hadsereg parancsnokságával bízták meg. Ennek jelentős szerepe volt az 1917 novemberi sikeres támadásban. Krobatint tábornaggyá léptették elő. 1918-ban a 10. hadsereg már nem jutott ilyen fontos szerephez.

A vezérezredes portréjával díszített jelvény az Arkanzas cég tábornoki arckép sorozatának az egyik darabja. Szép, letisztult jelvény. A dátumozás szerint még 1916-ban készült.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x