Különleges egységek

Fráter ezredes lovaskülönítménye

A lóról szállt hadosztályok állományából szükség szerint alakított a Monarchia hadvezetése időlegesen fennálló lovas különítményeket valamilyen speciális célra. Ilyen volt az 5. lovas hadosztályból alakított Fráter különítmény is. 1916 júniusától októberig állt fenn a különítmény. Nevét parancsnokáról, az 1. honvéd huszárezredtől vezényelt Fráter Jenő ezredesről kapta. Állományába az 1. 6. 7. és 8. honvéd huszárezredek vezeték lovait felügyelő és gondozó huszárok kerültek mintegy ötszázan. Később a 6. lovashadosztálytól további négy ulánus századot is a különítményhez rendeltek.

Az 1916 júniusi nagy orosz offenzíva ismét mozgásba hozta az arcvonalat. A Monarchia csapatai hátában portyázó kozák lovas csapatok jelentek meg. A különítmény feladata ezeknek a betöréseknek a visszaszorítása, a kozák lovas csapatok zaklatása, elriasztása, illetve felderítés volt. A feladatokat a folyamatos visszavonulás közepette előbb még Kelet-Galíciában, utóbb, július végétől már a Kárpátok előterében végezték. A Kárpátokban többnyire ismét előretörő orosz gyalogságot kellett feltartóztatniuk, ami nagy veszteségekkel járt. 1916 szeptemberében a védőállásokat a Máramarosi Kárpátokban sikerült ismét megszilárdítani. Az orosz betörések elmaradtak. A különítményt október 4-én feloszlatták.

A bejegyzéshez használt képeslap címe szerint a Máramarosba betört kozákok elűzését mutatja. A Fráter lovaskülönítmény jelvényének motívuma megegyezik az 5. lovas hadosztály „Vörös Ördögök” feliratú jelvényével. Ezen orosz gyalogságot üldöző huszár látható.

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x